Svijet     | 11.06.2018. 21:13 |

Čelnik WTO-a upozorio na eskalaciju trgovinskih napetosti

FENA Internet

BERLIN, 11. juna (FENA) - Čelnik Svjetske trgovinske organizacije  Roberto Azevedo u ponedjeljak je upozorio na "štetnu eskalaciju" trgovinskih napetosti između Sjedinjenih Držasva i drugih velikih ekonomskih sila nakon samita G7 koji je pokazao podjele među vodećim zemljama svijeta.

Transatlanski i ostali trgovinski ratovi imali bi "dugoročne posljedice po globalnu ekonomiju", izjavio je on u Berlinu na sastanku njemačke kancelarke Angele Merkel s čelnicima MMF-a, Svjetske banke i ostalih međunarodnih institucija.

- Moramo zaustaviti ovu eskalaciju napetosti, proces uzvraćanja osvetničkih mjera nije od koristi, novi sektori će biti uvedeni u tu sliku što bi moglo naškoditi svima - kazao je.

EU je najavila da će odgovoriti protivmjerama na tarife na uvozni metal koje je uveo američki predsjednik Donald Trump, a napetosti su se pogoršale na samitu Grupe sedam u Kanadi nakon što je Trump odbio da potpiše zajedničku izjavu i žestoko je uvrijedio kanadskog domaćina.

Zajednički kominike koji je Trump odbacio najavljuje da će članice G7 reformirati multilateralni nadzor trgovine putem WTO i i insistirat će na smanjenju tarifa.

Azevedo je upozorio da "rast trgovinskih napetosti riskira velike ekonomske posljedice, podrivajući najsnažniji održivi period trgovinskog rasta od okončanja finansijske krize".

- Ali, više od toga, sistemski efekti mogli bi biti veoma štetni, riskirajući dugoročne posljedice po globalnu ekonomiju - izjavio je čelnik WTO-a.

Američki predsjednik našao se pod vatrom kritika na spornom samitu G7 vodećih ekonomskih sila zbog svoje protekcionističke politike "Amerika prije svega".

Trump se i danas obrušio  na američke saveznike u porukama na Twitteru optužujući ih za "ogromne trgovinske suficite" za kojke tvrdi da ih Sjedinjene Države trpe decenijama od svojih najbližih saveznika, prenosi AFP.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Svjetska trgovinska organizacija predviđa oporavak trgovine

Sanchez: Izraelski rat u Gazi 'riskira destabilizaciju cijelog svijeta'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'