Bosna i Hercegovina     | 12.06.2018. 12:09 |

Manja izviđačka jedinica u sastavu EUFOR-a za podršku izvršenju misije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Ujedinjeno Kraljevstvo se složilo rasporediti manju izviđačku jedinicu koja će u potpunosti biti u lancu komande EUFOR-a kako bi komandantu pružala podršku za izvršenje misije sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz EUFOR-a.

Naime, na redovnoj šestomjesečnoj konferenciji o angažiranju snaga, održanoj prošle sedmice, Ujedinjeno Kraljevstvo je zajedno s drugim zemljama učesnicama misije osiguralo vojnike za popunu upražnjenih i novih pozicija u EUFOR-u. To je uobičajen i redovan postupak.

U skladu s direktivom Odbora EU za politiku i sigurnost (PSC), zasnovanom na procjeni operativnog komandanta Operacije ALTHEA i bez povećanja ukupnog broja vojnika, za EUFOR se obezbjeđuju dodatni kapaciteti u skladu s ishodom strateškog pregleda za 2017. godinu. 

U skladu s mandatom prema Poglavlju 7 Povelje Ujedinjenih nacija, EUFOR blisko sarađuje sa vlastima BiH i organima za provođenje zakona u cilju održavanja sigurnog i stabilnog okruženja u BiH, stvarajući bolju atmosferu mira i stabilnosti. Kao i uvijek do sada, struktura i kapaciteti EUFOR-a se mijenjaju kako bi se na najbolji mogući način pružala podrška vlastima BiH, a snage se uvijek prilagođavaju kako bi bile u stanju izvršavati mandat, navedeno je također u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

Otvoren odjel fizikalne terapije u Staračkom domu Tomislavgrad

Bećirović pozvao EUFOR da dosljedno implementira Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo