Bosna i Hercegovina     | 12.06.2018. 13:20 |

Ambasadorica Čolaković na obilježavanju Dana državnosti Portugala 

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Nizozemskoj Mirsada Čolaković koja nerezidentno pokriva Repuliku Portugal prisustvovala je 9. juna, na poziv portugalskog predsjednika Marcela Rebelo de Sousa, obilježavanju Dana državnosti Portugala, saopćeno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Obilježavanje Dana državnosti se tradicionalno organizuje u dva dijela, prvi dio je obilježen prijemom za članove vlada, članove parlamenata i diplomatski kor, na kome je domaćin predsjednik Republike, dok se drugi dio obilježava vojnom paradom oružanih snaga Portugala. Ove godine proslava Dana državnosti Portugala održana je u Ponta Delgadi 9. i 10.juna 2018.

Na zvaničnom prijemu, pored protokolarnog susreta sa predsjednikom De Sousom, ambasadorica Čolaković se susrela i sa ministrom vanjskih poslova Augustoom Santosom Silvom. Sagovornici su se složili da su bilateralni odnosi između Portugala i Bosne i Hercegovine dobri i prijateljski, ali da postoji prostor za jačanje ekonomskih odnosa.

Ambasadorica Čolaković zahvalila je ministru na značajnoj podršci Portugala u procesu euroatlantskih integracija BiH. Razgovarali su i i o mogućnosti organizovanja posjeta na visokom nivou nakon Općih izbora u Bosni i Hercegovini.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Portugalska Demokratska alijansa desnog centra sprema se da vlada bez potpune većine

Portugalske stranke dovršile predizbornu kampanju uoči nedjeljnih izbora

Rasprodane ulaznice za prijateljsku nogometnu utakmicu Portugala i Hrvatske

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana