Sport     | 13.06.2018. 13:54 |

Predstavljena sportska delegacija za Mediteranske igre u Tarragoni

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 13. juna (FENA) - Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine danas je u prostoru Olimpijskog muzeja svečano predstavio sportsku delegaciju naše zemlje, koja će od 22. juna do 1. jula u španskoj Tarragoni učestvovati na  18. mediteranskim igrama.

Odlukom Izvršnog obora OKBiH delegacija BiH  će ukupno brojati 119 članova, od kojih je 70 sportista, i biće naša najbrojnja delegacija u historiji ovih igara.

Pored renomiranih i svjetski priznatih sportista na listi je i veliki broj talentovanih sportista pred kojima je svijetla budućnost i kojima će ove igre poslužiti kao kvalitetno takmičenje i veliko iskustvo u njihovom razvojnom putu. Osim tenisera Damira Džumhura i Mirze Bašića, povrijeđene judašice Larise Cerić i karatašice Ivone Ćavar, svi najbolji bh. sportisti iz pojedinačnih sportova će nastupiti na Igrama. BiH će nastupiti i sa dva ekipna sporta - fudbalskom reprezentacijom U-18 i ženskim odbojkaškim timom.

Predsjednik OKBiH Siniša Kisić kazao je da su Mediteranske igre veliko sportsko takmičenje na kojim će učetvovati 26 zemlja, među kojima je najveći broj evropskih država.  

- Na MI sportisti BiH dosad su imali dosta uspjeha i dosta osvojenih medalja. Sa svih  MI od 1993. od stjecanja samostalnosti naši sportisti su se vraćali s medaljama.  Mi očekujemo da 119 sportsta , trenera, sudija, osoblja, prije svega više od 70 sportista, daju sve od sebe da se nastavi taj kontinuitet osvajanja medalja. Na porgramu igara je 31 sport, a naši sportisti učestvuju u 14 sportova - Kazao je Kisić.  

On je dodao da je put  u Španiju  finansirao OKBiH bez ikave pomoći ijednog nivoa organa vlasti, te  da će odlazak  cjelokupne degegacije koštati oko 250.000 KM. OKBiH osigurao je većinu finansijskih sredstava, a u dijelu koji je nedostajao, našao je podršku u sportskim strukovnim savezima.

Veliku podršku OK BiH pružio je domaći proizvođač sportske opreme No1- Kompanije Hasky sport - Travnik koji je sponzorski izradio kompletnu opremu za Mediteranske igre i koji je zajedno sa kompanijom GBT – Grafo Balkan Banja Luka, novi sponzor sportske opreme za olimpijske selekcije i OKBiH.

Shodno propozicijama organizatora, prvi put u historiji BiH će na Mediteranskim igrama predstavljati i sportista s invaliditetom. Riječ je o paraplivaču Nerminu Memiću, a njegov trener bit će Amel Kapo.

Također, gotovo svaki sport imat će i učesnika Igara - sudiju iz BiH koji će aktivno sudjelovati i suditi mečeve,  čime se dodatno jača struktura bh. sporta i stječe iskustvo naših sudija na međunarodnoj sceni.

BiH na 18. MI predstavljat će:

ATLETIKA

Amel Tuka, Abedin Mujezinović (800 metara),  Mesud Pezer, Hamza Alić (kugla),  Dejan Mileusnić  (koplje), Rusmir Malkočević (400 metara prepone), treneri Elvir Krehmić i Mehmed Skender.

BOKS

Adem Fetahović (- 69 kg), Džemal Bošnjak ( - 81 kg),  Radenko Tomić (- 75 kg), Dašo Simeunović (+ 91 kg), Elvir Šendro (- 91 kg), Haris Mešanović (- 64 kg), Alen Rahimić (-56 kg), treneri Almedin Fetahović, Milenko Tomić, Enes Peštek i sudija Tina Poletan.

DIZANJE TEGOVA

Eldin Omerović (- 85 kg), Namik Omerović (trener), Nedim Mašić (sudija).

GIMNASTIKA

Sara Ažman, Azra Kadrić, Ajša Mujačić (ritmička gimnastika), Aida Hadžić (trener), Svitlana Tinjić (sudija).         

JUDO

Miloš Mandić (- 100 kg), Aleksandra Samardžić (- 70 kg), Harun Sadiković (+ 100 kg), Petar Zadro (- 66 kg), Anđela Samardžić (- 63 kg), Željko Zadro (trener) i  sudija Vladimir Đokić .

KAJAK

Darko Savić (K1 500 m), Nikola Stanković (trener).

KARATE

Meris Muhović (- 84 kg), Ivona Ćavar (- 68 kg), Mirnesa Bektaš (+ 68 kg), Denis Muhović (trener), Nermin Babić (sudija).

PLIVANJE

Amina Kajtaz (100 metara butterfly), Lamija Medošević (50m, 200m i 100m free, 200 m medley), Nikola Bjelajac (100m free, 50m free), Emina Pašukan (50m breaststroke, 200m breaststroke), Adi Mešetović (50m butterfly, 100m butterfly), Marko Kovačić (4 discipline), treneri Miodrag Čeko i Goran Grahovac.

Nermin Memić (sportista sa invaliditetom Paraolimpijski komitet BiH), Amel Kapo (trener POK).

STONI TENIS

Emina Hadžiahmetović (single/double), Snežana Marković (single/double), Amela Mujezinović (trener), Saša Sarajlić (sudija).

STRELJAŠTVO

Tatjana Đekanović, Segmedina Bjelošević (vazdušna puška)

TAEKWONDO

Nedžad Husić  (- 68 kg), Karlo Galić (- 80 kg), Haris Husić (trener), Belmir Berberović (sudija).

TENIS

Dea Herdželaš (single/double ), Nefisa Berberović (single/double), Ivan Brkić, Adnan Maljević (treneri).

U Tarragoni BiH će imati predstavnika i u dva ekipna sporta:  Fudbalska/nogometna reprezentacija BiH (U-18) i ženska odbojkaška reprezentacija BiH.

Odbojku predstavlja 12 igračica, selektor, 2 trenera, doktor, fizioterapeut, tim menadžer i sudija.

Fudbal će predstavljati  18 igrača, selektor, 3 trenera, ekonom, tim menadžer, doktor, fizioterapeut, sudija i pomoćni sudija.

Šef misije BH mediteranskog tima je Said Fazlagić.

U Tarragonu putuju i Siniša Kisić, predsjednik OKBiH, vođa mediteranske delegacije  Izet Rađo i Marijan Kvesić (potpredsjednici OKBiH).

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kurti: Mediteranske igre su najveći međunarodni događaj u povijesti Kosova

Predstavnici BiH u sjedećoj odbojci na pijesku otputovali na Mediteranske igre u Grčkoj

Pudar osvojila drugo zlato na Mediteranskim igrama s rekordom Igara na 100 metara leptir

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'