Bosna i Hercegovina     | 14.06.2018. 12:19 |

Nezavisni blok i Novi bošnjački pokret do kraja juna definišu izbornu saradnju

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO,  14. juna (FENA) – Predsjednici Nezavisnog bloka i Novog bošnjačkog pokreta Senad Šepić i Mirsad Ćosić danas su potpisali sporazum o saradnji i podršci na Općim izborima 2018. godine,  jer je, kako su istaknuli, njihova politika okrenuta ka budućnosti, perspektivi i rješavanju stvarnih životnih problema u Bosni i Hercegovini.

- Svjesno smo ušli u ovu vrstu koalicije budući da disolucija bošnjačke strane može biti pogubna, a mogu se pojaviti probošnjački subjekti koji ne nose probošnjačke vrijednosti. Kroz zajedničke aktivnosti, koje ćemo definisati do kraja ovog mjeseca, tražit ćemo i zahtijevati proporcionalnu zastupljenost Bošnjaka u svim organima vlasti, a istovremeno nećemo negirati druge identitete – rekao Ćosić.

Dodaje da će se potpisnice sporazuma zalagati za politiku koja će biti bazirana na etičkim principima jer je, po njegovom mišljenju, prisutna moralna dekadencija političkih stranaka u BiH. 

- Osim predizbornog djelovanja gradit ćemo našu saradnju i nakon izbora. Okrenuti smo zapošljavanju ljudi, pravnoj državi, ravnomjerno razvijenoj i evropskoj BiH koja gleda u budućnost i u tom smislu smo prepoznali kompatibilnost sa idejom Novog bošnjačkog pokreta – potvrdio je Šepić novinarima nakon potpisivanja sporazuma.

Njegovu kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH također podržavaju članovi Novog bošnjačkog pokreta navodeći da je "Šepić čovjek koji živi i čuva identitet naroda, a istovremeno je u potpunosti otvoren prema Evropi i svijetu gdje ima veliki broj prijatelja i poštovatelja".

- Kroz razgovore smo potvrdili da nemamo ulogu dominacije jedni na drugima, nego upravo suprotno da nam je stalo do zdrave konzistentne koalicije koja će imati sopstvenu snagu svih pozitivnih promjena u državi i društvu. Zajedničkim snagama gradit ćemo BiH kao demokratsku pravnu državu ravnopravnih naroda –  poručio je Ćosić.

Pozvao je i druge stranke slične orijentacije da se pridruže koalicionom djelovanju Nezavisnog bloka i Novog bošnjačkog pokreta i time doprinesu zagovaraju evropskih vrijednosti u  izgradnji moderne BiH i njenih efikasnih institucija.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!