Bosna i Hercegovina     | 14.06.2018. 13:43 |

U Srebrenici centralna bajramska svečanost u Bijeloj džamiji

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 14. juna (FENA) - U Srebrenici će centralna bajramska manifestacija biti održana u Bijeloj džamiji, a bajram-namaz će se klanjati i u obnovljenim džamijama u Potočarima, Sućeskoj, Slapovićima, Luci, Krušev Dolu, Osmačama, Liješću, Dobraku i Daljegošti.

- Radujem se da ćemo nastaviti s tradicijom klanjanja bajram-namaza u Bijeloj džamiji. Tokom genocida u Srebrenici Bijela džamija je bila do temelja porušena, a obnovljena je donacijom malezijske vlade i ponovo otvorena 28. septembra 2002. godine. Prošlo je puno godina od njenog renoviranja i Bijela džamija se već pomalo urušava. Imali smo veliki problem s unutrašnjim podom i dilemu šta da radimo. Ipak, zahvaljujući Bogu pojavio se donator, Hajro i njegova supruga Fahira Halilović, koji su donirali novi pod za džamiju. Džamiju smo okrečili i osvježili, tako da ćemo rahat moći klanjati bajram-namaz - kaže u izjavi za Fenu glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir ef. Peštalić.

Nakon bajram-namaza ispred Čaršijske džamije bit će upriličen i bajramski prijem za džematlije, a zatim posjeta Memorijalnom centru Potočari gdje će biti proučena Fatiha za žrtve genocida.

Efendija Peštalić podsjeća na vrijednosti Ramazanskog bajrama, navodeći da je Bajram radost postača kojima je Bog podario blagodati ramazana.

- Radost je kad se isposti ramazan. Trebamo svi koji se bavimo javnim poslom apelovati da ljudi ne zloupotrebljavaju Bajram, jer Bajram nema nikakve veze s veseljem. Dakle, Bajram ne može biti uz nekakav koncert i alkohol. Bajram je radost vjernika koji dijeli sa svojom porodicom i sa svojim okruženjem. Bajram treba koristiti u svrhu pomirenja, bratske i ljudske energije iz koje ćemo izvući pouku da trebamo biti zajedno i jedinstveni, te fokusirani na dobro i ka tome težiti – poručio je ef. Peštalić.

On izražava zadovoljstvo što je tokom ramazana na trinaest mjesta klanjana teravija-namaz s angažovanih sedam softi učenika medresa. Ipak, najveći uspjeh tokom ramazan je, ističe, zajednički iftar sa djecom koja pohađaju mektebsku nastavu.

- Iftar sa djecom je nešto što je obilježilo ovaj ramazan, nadam se da će to biit tradicija i da ćemo zadržati kao naš adet (običaj) da iftarimo s našom djecom - kaže ef. Peštalić. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom