Ekonomija     | 15.06.2018. 13:24 |

Ministrica Milićević na samitu u Bečićima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. juna (FENA) - Drugog dana Samita ministara financija, guvernera i direktora poreznih uprava regije, koji se održava u Bečićima, dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Milićević predstavila je aktivnosti Vlade FBiH i naglasila da nema brzih rezultata, ali da je jedini ispravan put nastaviti s provedbom Agende i biti u tome ustrajan. 

Kao rezultat mjera koje Vlada poduzima i koje je poduzela u prethodnom razdoblju istakla je da je došlo do poboljšanja naplate javnih prihoda, održive likvidnosti Jedinstvenog računa Riznice FBiH, povećanja zaposlenosti, smanjenja „sive ekonomije“, ostvarenja suficita u iznosu od 66 milijuna eura, koji je  prvi put usmjeren u putnu infrastrukturu, kao i smanjenja javnog duga Federacije BiH za 6,6 posto.

Podvukla je čvrsto opredjeljenje Vlade za realizaciju Reformske agende i Akcijskog plana usvajanjem zakona iz sfere fiskalne politike, koji čine osnovu za kreiranje boljeg poslovnog okruženja i provođenje Strategije upravljanja dugom i Strategije reforme upravljanja javnim financijama s ciljem održivog gospodarskog rasta uz zdrave javne financije i niži javni dug.

Na ove aktivnosti ukazala je u okviru panela „Fiskalna konsolidacija i gospodarski rast“, koji je upriličen na samitu pod nazivom „Financijska i monetarna stabilnost regije deset godina od početka globalne financijske krize“.

Samit se završava sutra, do kada će financijski stručnjaci iz regije razgovarti o najvažnijim temama iz oblasti javnih financija, kao što su efekti fiskalne konsolidacije, mjere za daljnju stabilizaciju javnih financija, javne investicije, mjere za smanjenje javnog duga, uravnotežen proračun, saopćeno je iz Federalnog ministarstva financija.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Čelnici EU-a okupit će se na samitu o gospodarskim temama i geopolitičkim pitanjima

Zelenski doputovao na 'Samit tri mora' u Vilnjusu

Varhelyi: Plan rasta može doprinijeti udvostručavanju gospodarstva zapadnog Balkana

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu