Kultura     | 17.06.2018. 10:29 |

Izložba 'Sjećanje na Srebrenicu' u Evropskom parlamentu

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Bosanskohercegovački fotoreporter Dado Ruvić, uposlenik najveće svjetske multimedijalne novinske agencije Reuters, u utorak će u prostorijama Evropskog parlamenta u Briselu otvoriti izložbu fotografija "Sjećanje na Srebrenicu".

- Kabinet švedskog parlamentarca u Evropskom parlamentu Jasenka Selimovića me kontaktirao i predložio izložbu. Pristao sam uz uslov da sve kompletno bude nekomercijalnog karaktera, ali i da fotografije budu što većeg formata - kazao je Ruvić Feni.

Ovu izložbu, ističe, do sada je pogledalo oko 300.000 ljudi u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Turskoj, slijedi predstavljanje u Belgiji i Australiji, a sljedeće godine, najavljuje Ruvić, trebala bi biti postavljena i u Parizu.

- Trudio sam se da izaberem što snažnije fotografije koje će navesti na razmišljanje, suze i bol. Fotografije koje će biti postavljene bile su objavljivane, prvenstveno u servisu Agencije Reuters, ali i na naslovnicama, duplericama najvećih svjetskih medija svih ovih godina. Tu se nalazi i nekoliko fotografija snimljenih iz zraka - naveo je Ruvić.

Do sada je izložba bila postavljana na gradskim trgovima jer je cilj bio pokazati fotografije prolaznicima, podsjetiti ih i informirati o dešavanjima od 1992. do 1995. godine u BiH.

Fotografije koje će biti izložene, njih nešto više od 30, nastale su od 2009. do 2017. godine.

Ruvić navodi da je proteklih osam godina po nekoliko mjeseci godišnje provodio u regiji Srebrenice i mnogo radio na pričama.

- Kada sam prvi put kročio u Srebrenicu i vidio strašne stvari koje su se događale u BiH u periodu dok sam ja bio beba osjećao sam da svojim radom moram na neki način doprinijeti da se takve stvari ne smiju ponavljati, zaboravljati, događati. Moja generacija, ali i generacije koje nam dolaze, jako malo znaju o zločinima koji su se događali u ratnoj BiH. Ovo je samo mali dio svega toga i jedan način da ih informišemo o svemu tome - naglasio je Ruvić.

Najavio je da će na otvaranju govoriti potpredsjednica Evropskog parlamenta Livia Jaroka, predsjedavajući Vijeća minista BiH Denis Zvizdić, te zastupnici u Evropskom parlamentu Jasenko Selimović i Jozo Radoš, kao osnivači grupe "Prijatelji BiH u EP".

Predstavnici diplomatskih misija i ambasada će također prisustvovati otvorenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo