Svijet     | 18.06.2018. 10:59 |

Podjele u njemačkoj koalicijskoj vladi oko migrantske politike

FENA Internet

BERLIN,  18. juna (FENA) - Bavarski saveznici njemačke kancelarke Angele Merkel, Kršćansko-socijalna unija (CSU), odlučit će u ponedjeljak da li da joj se usprkose provedbom  plana o ograničenju imigracije na njemačkim granicama i riskiraju destabiliziranje tromjesečne koalicije.
 
Sporenje oko imigracije između Merkel i njenih konzervativnih saveznika iz CSU-a eskaliralo je u prošloj sedmici, ali su se u nedjelju pokazali nagovještaji mogućeg kompromisa kada je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, koji je čelnik CSU, izjavio da se podjele mogu prevazići.

Seehofer želi da Njemačka ima pravo da odbije migrante koji su već registrovani u drugoj članici EU, ali se Merkel protivi njegovom jednostranom potezu koji bi poništio njenu politiku otvorenih vrata iz 2015. godine i potkopao bi njen autoritet.

To bi također predstavljalo nazadak za Schengensku zonu slobodnog putovanja unutar EU, u vrijeme kada su podjele u bloku duboke. Ukoliko Seehofer, uz podršku CSU, odluči da usprkosi kancelarki, to bi svakako prinudilo Merkel da ga smjeni.

Čak je bilo i govora da bi se 70-godišnja koalicija između CSU i Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Merkel mogla  raspasti.  U tom bi slučaju koalicija Merkel, koja također uključuje Socijaldemokrate, izgubila parlamentarnu većinu. 

Zauzimajući pomirljiviji ton u kolumni u novinama Frankfurter Allgemeine Zeitung, Seehofer također navodi da je u pitanju kohezija Evrope i Njemačke. 

- Situacija je ozbiljna ali se može prevazići - piše on, dodajući da je postizanje sporazuma na samitu EU 28 i 29. juna od ključnog značaja.  

Pozvao je članice EU da garantiraju zaštitu vanjskih granica bloka, da pravedno rasporede ljude kojima je dopušteno da ostanu i da brzo vrate one kojima je uskraćeno to pravo. 

Merkel je odlučna u tome da je potrebno evropsko rješenje i traži bilateralne sporazume s nekim od partnera kao što su Italija i Grčka, slične onom dogovorenom između Turske i EU u 2016., prenosi Reuters.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo