Bosna i Hercegovina     | 18.06.2018. 11:52 |

Stručni skup o pomociji preventivnog djelovanja ovisnosti kockanja

FENA Hasan Selhanović

SAR5AJEVO, 18. juna (FENA) - Prvi stručni skup o bihevioralnim ovisnostima "Uspostava i jačanje sistema podrške osobama koje nekontrolirano kockaju“, održan je danas u Sarajevu u organizaciji Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli - Odsjek poremaćaji u ponašanju, pod pokroviteljstvom Lutrije BiH i uz podršku Federalnog ministrstva zdravstva. 

Po riječima voditeljice odsjeka ovog fakulteta Melihe Bijedić, na prostoru BiH do sada nisu organizirane aktivnosti ove vrste u cilju promocije preventivnog djelovanja ovisnosti kockanja, niti se do sada govorilo o sistemskom prisustvu rješavanja ovog narastujećeg problema. 

- Prethodnih godina u suradnji s Lutrijom BiH smo provodili istraživanja, a nakon dobivenih pokazatelja krenuli smo u aktivnost implementiranja "help linea" za osobe koje imaju probleme s patološkim kockanjem. Utvrdli smo da nemamo sistem podrške tretmana za osobe koje koji imaju problema s patološkim kockanjem na području Federacije BiH - kazala je Bijedić.

Na ovom skupu je okupljena stručna javnost i akademska zajednica, a Bijedić najavljuje da će analizirati trenutnu situaciju i utvrditi koji su to resursi koji se mogu iskoristiti i prioriteti za daljnje aktivnosti na uspostavi sistema kompletne podrške i uspostave preventivnog programa. 

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kaže da ovaj problem još nije prepoznat u društvu.

- Podaci s kojim se već sada raspolaže su prilično alarmanti. Svjesni smo sve većeg učešća građana BiH u kockanju i igrama na sreću. To nas tjera na preventivne aktivnosti, da razmislimo o svim društvenim mjerama, politikama i zakonodavstvu, da učinimo znatno više, pogotovo u pogledu mlađe populacije, jer kockanje je i dijagnostički poremaćaj. To značajno utječe i na obitelj i društvo. Današnji skup je početak neke drušvene akcije - istakao je Čerkez. 

Na skupu je naglašeno da je važno senzibilizirati javnost o prisutnosti i ozbiljnosti problema kockanja, poticati istraživanja etiologije, prevencije i učinokovitosti tretmana, te ediciranje stručnjaka, kao i razmjenu iskustava.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Naučni skup u Općoj bolnici - 'Najbolja praksa pulmologa u vezi sa COVID-19'

Marić: Tradicijsku kulturu očuvati uz pomoć modernih tehnologija

Skup o očuvanju elemenata nematerijalne kulturne baštine u Širokom Brijegu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo