Bosna i Hercegovina     | 18.06.2018. 12:41 |

Ustavnopravna komisija podržala principe izmjena Zakona o sukobu interesa

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - Sjednica Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prekinuta je danas nakon što više nije bilo kvoruma za odlučivanje i to prije razmatranja Informacije o radu Tužilaštva BiH.

Prethodno su članovi Komisije utvrdili postojanje ustavnog osnova i podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama zakona o sukobu interesa koji ima za cilj ponovno uspostavljanje ovog institucija u skladu s međunarodnim demokratskim standardima.

Predlagači zakona su poslanici Borislav Bojić (DNS), Hazim Rančić (SDA), Jasmin Emrić (A-SDA), Diana Zelenika (HDZ 1990), Damir Arnaut (SBB), Saša Magazinović (SDP), Senad Šepić (NB), Maja Gasal-Vražalica (DF), koji su obrazložili da je potrebno mijenjati zakona zbog efikasne primjene tog instituta.

Zakon predviđa uspostavljanje nezavisnog, profesionalnog tijela za implementaciju Zakona, odnosno komisije za odlučivanje o sukobu interesa te detaljnije definira i proširenje kruga osoba na koje se zakon primjenjuje.

Uvode se jasnija pravila koja ograničavaju vršenje više funkcija, objedinjuje i usaglašava propise o izvještajima o imovini i sukoba interesa, a uvodi se i obaveza podnošenja imovinskih kartona na godišnjem nivou te sistem provjere tačnosti podataka.

Osim toga, zakon je predvidio i proširenje spektra i vrste sankcija te uvođenje novih mehanizama i sada postoje opomena, novčana kazna od 1.000 do 20.000 KM, prijedlog za razrješenje dužnosti te poziv na podnošenje ostavke.

Predsjedavajući Komisije Damir Arnaut (SBB) podsjetio je danas da je zakon više puta bio pred članovima ove komisije te da je produžavan rok dat Vijeću ministara koje je trebalo dostaviti mišljenje o njemu, ali svi su rokovi prošli, a mišljenje nije dostavljeno.

Dodao je i to da su na zakonu radili predstavnici OSCE-a, Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija s ciljem usvajanja zakona s naprednim demokratskim standardima kada je ova oblast u pitanju.

Član Komisije Šefik Džaferović (SDA) podsjetio je da je 2013. godine ukinut institut sukoba interesa te smatra da je ovo prilika da se to popravi izmjena tog zakonskog rješenja, ali je najavio da će u amandmanskoj fazi djelovati na ovaj zakon.

Članica Komisije Borjana Krišto (HDZBiH) ističe da postoji institut za utvrđivanje sukoba interesa, ali nema ništa protiv toga da se mijenja zakon no ne na način na koji je to ovim zakonskim rješenjem predviđeno.

Da je ova oblast na različite načine definirana u BiH upozorio je član Komisije Momčilo Novaković (NDP-PDP) dodajući da bi svi trebali snositi iste posljedice za ista djela koja urade, ali to sada nije slučaj te je napomenuo da je za njega takvo što neprihvatljivo.

- Zašto da ministri na nivou BiH budu u lošijoj poziciji nego ministri na nižim nivoima vlasti pa i kada je u pitanju sukob interesa - upitao je te je podsjetio da su samo na državnom nivou ukinute naknade poput „bijelog hljeba“.

Najavio je da zakon neće podržati jer mu je sporno to što postoji odredba koja propisuje da u periodu od godinu dana po prestanku javne funkcije nosilac te funkcije ne može zasnovati radni odnos te je mišljenja da će takva odredba uticati na egzistenciju tih osoba.

Međutim, Arnaut je na to kazao da je to ustaljena praksa u svijetu koja onemogućava da neko nekome obećava radno mjesto, ali je Novaković kazao da zakonodavac ovdje polazi od pretpostavke da su svi lopovi što je on odbacio iako su neki, kaže, zloupotrebljavali javne funkcije.

Sjednica je prekinuta kod razmatranja Prijedloga izmjene Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koje je predložila poslanica Demokratske fronte (DF) Maja Gasal-Vražalica, a koje predviđaju ukidanje paušala od 713 KM kojeg svaki mjesec dobije svaki poslanik i delegat u PSBiH.

Gasal-Vražalica je u obračanju članovima Komisije pojasnila da se na godišnjem nivou za ovu namjenu izdvaja 400.000 KM, a da to nije ustavna niti zakonska kategorija u koju spadaju samo plate.

Za izmjene Poslovnika bila je zadužena Interresorna radna grupa koja nije postigla saglasnot oko ovog pitanja te poslanica Gasal-Vražalica smatra da se na tome ne treba stati nego tražiti načina da se ovo pitanje riješi.

Novaković je najavio da neće podržati ni jedan prijedlog koji umanjuje prava poslanika i delegata, te da se ovakvim prijedlozima utiče na finansijsku samostalnost parlamentaraca.

Na prijedlog Džaferovića da se pravo paušala ukine parlamentarcima koji su u radnom odnosu u PSBiH, a ostavi onima koji su na ugovoru, Novaković je konstatovao da bi se ovakvim postupkom dala prednost onima koji su na ugovoru, te da to omogućava bolji status onima koji nisu stlano zaposleni.

Članovi Komisije utvrdili su danas postojanje ustavnog osnova i podržali principe Prijedloga zakona o osiguranju depozita u bankama, Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji te Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zastavi BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'