Svijet     | 19.06.2018. 10:54 |

Francuska vlada - Evropa i SAD ne dijele iste vrijednosti

FENA Internet

PARIZ, 19. juna (FENA) - Evropa i Sjedinjene Države ne dijele iste vrijednosti, izjavio je u utorak portparol francuske vlade, dok se gomilaju negativne reakcije prema politici Trumpove administracije da razdvaja migrantske roditelje i djecu koji stižu s meksičke strane granice.

Evropska unija suočava se s vlastitom krizom oko toga kako se baviti višegodišnjim prilivom migranata koji bježe pred sukobima u Africi i na Bliskom istoku, a portparol Benjamin Griveaux izjavio je kako ne bi volio vidjeti da se ono što se događa u Sjedinjenim Državama desi i u Evropi.

- Mi ne dijelimo isti civilizacijski model, očigledno mi ne dijelimo određene vrijednosti - izjavio je Griveaux za TV stanicu France 2.

Bijes zbog pritvaranja djece izazvan je odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa da provodi politiku "nulte tolerancije" prema migrantima, i na osnovu koje se podižu krivične tužbe protiv migranata koji ilegalno ulaze u Sjedinjene Države.

Roditelji koje su uhapsili granični čuvari drže se u saveznim zatvorima, dok se njihova djeca šalju u posebne pritvorske jedinice, od kojih su neke na udaljenim lokacijama. 

Videosnimci koje je objavila američka vlada prikazuju migrantsku djecu koja se drže u kavezima okruženim žicom i kako sjede na betonu. Američki Demokrati osudili su njihov tretman kao "barbarski", a čak su i neki konzervativci izrazili zgražanje.  

- Te su slike šokantne - izjavio je Griveaux.

Zvaničnici Trumpove administracije tvrde da je strogi pristup neophodan kako bi se zaštitila granica i odvratila ilegalna migracija.

Evropska migracijska kriza sve više definira regionalne politike. U Italiji anti-establishment pokret sada je na vlasti, a u Njemačkoj se koalicija kancelarke Angele Merkel bori za opstanak zbog sporenja oko migracije. 

Spor oko sudbine 629 migranata na palubi spasilačkog broda prošle je sedmice pokazao manjkavosti u naporima EU u bavljenju prilivom migranata, a migrantsko pitanje bilo je u vrhu političkih previranja u Njemačkoj nakon što je manji koalicijski partner Merkel dao kancelarki rok da sklopi sporazum o migraciji do samita EU 28. i 29. juna.

Trump je u ponedjeljak pokušao da iskoristi političku neizvjesnost u Njemačkoj, objavljujući tweet pun netačnih informacija u kome kritikuje tu zemlju, u krajnje neuobičajenom napadu na američku saveznicu.

- Kriminal u Njemačkoj je u porastu - napisao je on u tweetu, iako statistika kriminala u Njemačkoj pokazuje da je to lažna tvrdnja.

- Velike greške čine se širom Evrope u dopuštanju ulaska milionima ljudi koji su tako snažno i nasilno promijenili njihovu kulturu - dodao je Trump, iako nema nikakvih dokaza da je evropska kultura "snažno i nasilno" promijenjena migracijom, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom