Bosna i Hercegovina     | 19.06.2018. 15:40 |

Održan sastanak rukovoditelja GPBiH o još efikasnijim mjerama na granici

FENA Saopćenje

MOSTAR, 19. lipnja (FENA) - Direktor Granične policije BiH, Zoran Galić, zamjenik direktora, Fahrudin Halač i pomoćnik direktora za organizaciju i operacije, Slobodan Krstić u utorak su se u Glavnom uredu u Sarajevu sastali s rukovoditeljima osnovnih i jedinica granične policije pod čijom nadležnošću su područja s najvećim pritiskom migranata iz pravca Srbije i Crne Gore.

Razgovarano je o aktualnoj situaciji  konstantnog  priliva migranata na područjima u nadležnosti terenskih ureda GPBiH: Istok sa sjedištem u Višegradu, Sjeveroistok sa sjedištem u Bijeljini i Jug sa sjedištem u Čapljini, koja iziskuje još efikasnije pojačane mjere koje se na granici realiziraju od listopada 2017.

U skladu sa zaključcima Vijeća ministara BiH i Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH to podrazumijeva da će policijski službenici Granične policije BiH poduzeti sve neophodne zakonske mjere u cilju sprečavanja ulaska migranata iz pravca Srbije i Crne Gore u BiH, doznaje se iz Granične policije BiH.

Sastanak je upriličen i u cilju dogovaranja novih modaliteta sprečavanja ilegalnih ulazaka.

Galić je istaknuo kako zahtjeva veću fleksibilnost timova na terenu, zbog činjenice da migranti u sve kraćem vremenskom razdoblju pronalaze nove pravce kretanja: šumske i teško prohodne puteve, brdovita područja pa čak i rijeku.

Dodao je kako je svjestan da je devetomjesečno poduzimanje pojačanih mjera, uz značajan kadrovski manjak, gotovo iscrpilo ljudske i materijalno-tehničke kapacitete ove policijske agencije, ali da se situacija s povećanim brojem migranata ne smiruje zbog čega se nastavlja maksimalno korištenje svih raspoloživih resursa.

Na sastanku je zaključeno da je u prethodnom razdoblju najveći postotak migranata odvraćeno ili otkriveno na istočnom dijelu granice zbog čega su pripadnicima GPBiH pridruženi policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH.

Također je najavljeno da će od 20. lipnja 2018. godine nadzor graničnog pojasa na istoku Bosne i Hercegovine pod nadležnošću i u suradnji s pripadnicima GPBiH obavljati i policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policije Brčko distrikta BiH.

Direktor Granične policije BiH naglasio je i kako insistira na boljoj organizaciji i koordinaciji na terenu, osobito s kolegama iz lokalnih policijskih uprava i stanica.

Uz navedeno, zaključio je da od glavnih inspektora, načelnika terenskih ureda, očekuje potpunu odgovornost za stanje ilegalnih migracija na području pod nadležnošću njihove organizacijske jedinice i maksimalan angažman u cilju sprečavanja ove pojave.

Sastanku su prisustvovali načelnici Kabineta direktora Radiša Samardžija, Uprave za operacije Predrag Radojčić, Centralnog istražnog ureda Semir Pašanbegović, Uprave za administraciju Mustafa Ovčina, Ureda za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu Vladimir Popović, Terenskog ureda Jug Robert Perić i Terenskog ureda Istok Nermin Mrkaljević.

Uz navedene prisustvovali su i pomoćnik načelnika Terenskog ureda Sjeveroistok Drago Zovko, te komandiri jedinica granične policije Višegrad - Zoran Stupić, Zvornik - Mirel Imamović, Trebinje – Aleksandar Krsmanović, Hum - Fuad Đozo i Bijeljina - Jovan Raić.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Božinović: Na državnoj granici nema napetosti i pucnjave, a što bi neki htjeli

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo