Stranačke aktivnosti

Saopćenje Nezavisnog bloka

Saopćenje

Aktuelna situacija u zdravstvenom sistemu zahtijeva hitnu reakciju Vlade TK i nadležnih institucija

Uslijed nepotpisivanja Kolektivnog ugovora Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH u kordinaciji sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije TK započeo je danas sa potpisivanjem otkaza ugovora o radu. Otkaze je danas potpisao veliki broj ljekara i doktora stomatologije iz Živinica, Gradačca, Srebrenika i Tuzle.

Nezavisni blok smatra da je sramotno ponašanje nadležnih institucija, Vlade TK i pojedinih direktora zdravstvenih ustanova na području Tuzlanskog kantona, koji su dozvolili da ljekari budu dovedeni u ovu poziciju.

Nezavisni blok poziva nadležne institucije , ministrastva i prije svega Vladu TK da odmah riješi nastali problem u svom  zdravstvenom sistemu. Problem otkaza ljekara i doktora stomatologije, te njihovo  nezadovoljstvo se moraju riješiti, a Vlada mora pokazati odgovornost prema svojim građanima. U narednim danima, ukoliko nadležne situacije ne preuzmu odgovornost i riješe nastali problem, građani Tuzlanskog kantona ostaju bez ljekarskih timova. Otkaze su potpisali ljekari specijaliste, hirurzi. Postavljamo nadležnim organima pitanje: ˝Tko će liječiti građane Tuzlanskog kantona?!˝ Svakodnevno se komentariše odlazak mladih ali i iskusnih kadrova zdravstvenih radnika i ljekara iz naše zemlje. Vladu TK i nadležne instutucije pozivamo da nam odgovore što poručuju ljekarima ignoriranjem današnjeg poteza ljekara.

Podsjećamo da iako je u većini kantona potpisan Kolektivni ugovor, nezadovoljstvo i dalje postoji, jer odredbe Ugovora nisu stupile na snagu. Nezadovoljstvo ljekara je direktni uzrok svakodnevnog odlaska ljekarskih kadrova iz BiH i svako ignorisanje problema vodi daljem odlasku ljekara.  Nezavisni blok podržava zahtjeve doktora medicine i stomatologije za potpisivanje Kolektivnih ugovora, ali i svih uposlenika i sindikata iz oblasti zdravstva  Federacije Bosne i Hercegovine, uz potrebne korekcije koeficijenta na osnovu sada postojećih, a koji će omogućiti jednaka primanja i adekvatne uslove rada na nivou cijele Federacije BiH. 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.