Kultura     | 19.06.2018. 21:05 |

Izložba 'Nematerijalna kulturna baština u FBiH' otvorena u Sarajevu

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Izložba eksponata „Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine“ otvorena je večeras u Sarajevu u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Eksponati su iz Etnografske zbirke Samostana - duhovnog centra „Karmel Svetog Ilije“ iz okoline Tomislavgrada. Među izlošcima je i stara, rukom rađena bosanska djevojačka soba, koju je izradio Hamdija Kadić (1896-1989.) iz Konjica, poznat po ručnoj izradi namještaja i izričitom odbijanju da koristi strojeve. Izložena je i jedna od najvećih ručno rađenih čipki koju je izradila Edina Brka iz Tešnja.

Fotografijom, video materijalima i predmetima izrađenim u različitim tradicionalnim tehnikama, na izložbi je, uz prateće tekstove i pojašnjenja, predstavljeno 12 elemenata s Preliminarne otvorene liste nematerijalog kulturnog nasljeđa Federacije BiH. To su: drvorezbarstvo (Konjic), potkivanje jaja u Kreševu, umijeće izrade čipke - keranje, hodočašće na Ajvatovicu - Prusac, hodočašće Sv. Ivi u Podmilačju, izrada grnčarije u Lješevi, običaji kosidbe u Kupresu, ganga, umijeće izvođenja sevdalinke, gradnje i sviranja na instrumentu karaduzen, polifoni oblik pjevanja „u tri“ u Usori i skokovi sa Starog mosta u Mostaru.

Izložbu je otvorila federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović budući da je resorno ministarstvo pokrovitelj ovog događaja.

Izjavila je između ostalog da konjičko drvorezbarstvo predstavlja pravi primjer suradnje nevladinog i vladinog sektora u nastojanjima da na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva (UNESCO) dospije baština iz Bosne i Hercegovine.

Priređivač izložbe je Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH „Stećak“ u suradnji s duhovnim centrom Samostana „Karmel Svetog Ilije“ kod Tomislavgrada.

Otac Zvonko Martić, čovjek čija pozitivna energija daje pečat ovom projektu, na otvorenju izložbe je zahvalio nositeljima tradicijske kulture i dodao da je vrijednost nematerijalne baštine prvenstveno u tome „što nam je u venama i u krvi, dakle dio je našeg identiteta“. Martić je najavio gostovanje u bavarskom ministarstvu kulture u Njemačkoj  i dodao da su organizatori potaknuti izložbom u hrvatskom gradiću Lepoglavi u kojem se godišnje održava međunarodni festival čipke kao nematerijalne kulturne baštine uvrštene na UNESCO-ovu listu 2009. godine.

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić je tokom večerašnjeg otvorenja izložbe u Sarajevu poklonio ocu Martiću primjerak lepoglavske umjetnički izrađene čipke, kao i federalnoj ministrici Zori Dujmović, uz monografiju Lepoglave.

Na otvorenju su izvedeni tradicionalni napjevi iz Usore, hercegovačka ganga i sevdalinka uz saz.

Autor fotografija je Jasmin Fazlagić.  

Izložba će trajati do 30. juna.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo