Svijet     | 20.06.2018. 08:24 |

Hrvatski državljanin dobio 15 mjeseci zatvora uvjetno zbog pozdrava u Bleiburgu

FENA Agencije

BERLIN, 20. lipnja (FENA) - Jedan 51-godišnji hrvatski državljanin osuđen je u utorak u Klangenfurtu na 15 mjeseci zatvora uvjetno zbog isticanja simbola iz razdoblja nacionalsocijalizma tj. pozdrava tzv. Hitlerovim pozdravom na komemoraciji žrtvama komunističkih zločina u svibnju u Bleiburgu.

Okrivljeni je priznao krivnju ali je upozorio na to da se nalazio u alkoholiziranom stanju. Na alkotestu nakon privođenje kod njega je utvrđeno 1,2 promila alkohola u krvi.

51-godišnji državljanin Hrvatske je objasnio kako se osjećao pozvanim podići ruku u Hitlerov pozdrav nakon što je vidio hrvatsku zastavu s ustaškim obilježjima. On je objasnio kako su i njegov otac i ujak bili pripadnici ustaške vojske te je istodobno izrazio žaljenje zbog počinjenog djela, prenosi Hina.

Na komemoraciju u Bleiburgu nije isprva htio ići ali su ga, kako je objasnio, „nagovorili poznanici“.

Sutkinja je uvjetnu kaznu objasnila pokajničkim stavom okrivljenog i alkoholiziranim stanje.

„Daljnji zatvor nije više potreban jer je okrivljeni već proveo više od mjesec dana u pritvoru“, objasnila je sutkinja Michaela Sanin.

Ovo je prvi od tri procesa vezanih uz isticanje zabranjenih simbola na ovogodišnjoj komemoraciji žrtvama komunističkih zločina u Bleiburgu. Ostala dva procesa planirana su za 29. lipnja.

Petorica hrvatskih državljana su optužena zbog pozdravljanja tzv. Hitlerovim pozdravom i isticanja znakovlja specijalnih nacističkih SS postrojbi iz Drugog svjetskog rata.

Uoči ovogodišnje komemoracije u Bleiburgu austrijska javnost je pojačala pozornost na događaje oko ovog skupa te posebice na povredu austrijskog zakona o zabrani isticanja nacionalsocijalističkih simbola.

Na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Europskog parlamenta pokrenuta je i inicijativa da se i simboli ustaškog režima uvrste u zabranjene simbole.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!