Kultura     | 20.06.2018. 13:00 |

Na danima BHAAAS očekuje se 375 predavača na 27 simpozija

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka BHAAAS, na kojima se očekuje dolazak više od hiljadu učesnika iz 24 zemlje svijeta, bit će održani od 21. do 24. juna na Jahorini.

Predsjednica BHAAAS-a Nirvana Pištoljević naglasila je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da će na tom najvećem naučnom skupu na Balkanu više od 375 predavača sudjelovati na 27 simpozija, okruglih stolova i panel diskusija.

Značaj Dana BHAAAS-a Pištoljević vidi u razmjeni znanja naučne dijaspore sa naučnicima u Bosni i Hercegovini.

Ove godine se uz naučna predavanja iz raznih oblasti očekuje i bogat kulturni sadržaj, koji uključuje izložbu radova Safeta Zeca, koncert Sarajevske filharmonije, predstavu po tekstu Aleksandra Hemona "Knjiga mojih života" i drugo.

Pištoljević je također navela da će u okviru tih susreta slikar Safet Zec postati počasni član Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac istakla je značaj Akademije s posebnim osvrtom da njeni članovi nesebično prenose znanje svojim kolegama u domovini.

Član Upravnog odbora BHAAAS-a Ismar Volić podsjetio je da će u okviru Dana BHAAAS-a biti održana predavanja iz tehničkih i prirodnih nauka, kao i medicinskih nauka koji će obuhvatiti između ostalog liječenje karcinoma dojke, plastičnu hirurgiju, neurohirirgiju, kadriovaskularnu hirurgiju, kao i druge oblasti.

To će rakođer biti prilika da se predstave najnovija dostignuća iz raznih naučnih oblasti.

Upućen je i poseban poziv studentima i mladim istraživačima da prisustvuju Danima BHAAAS, jer iz Akademije naglašavaju da ne moraju živjeti u SAD-u da bi bili njeni članovi.

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) je neprofitna i nepolitička američka organizacija koja okuplja stručnjake s najuglednijih američkih obrazovnih institucija i kompanija. To je međunarodna afirmirana institucija čija je misija širenje i razvoj nauke i umjetnosti, slobodno dijeljenje ideja među bh. dijasporom, te povezivanje i saradnja sa bh. naučnicima i umjetnicima u svrhu izgradnje mostova sa domovinom.

BHAAAS je osnovana 2007. godine u Sjevernoj Americi, a članovi su joj istaknuti doktori nauka i istraživači, profesionalci u različitim oblastima i umjetnici bh. porijekla koji žive uglavnom u Sjevernoj Americi (Kanadi i SAD), ali i zapadnoj Evropi. Prema članstvu i aktivnostima BHAAAS jedna je od najvećih i najznačajnijih organizacija akademske dijaspore Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Đukanović: Nadam da ćemo biti mudriji kada se desi nova pandemija, desit će se sigurno

U Sarajevu promovisana publikacija 'Prve smjernice u liječenju karcinoma dojke u FBiH'

BHAAAS i Biblioteka UNSA donirali knjige Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo