Svijet     | 21.06.2018. 10:35 |

Erdogan: Moguća je i koalicija, ali su šanse za nju 'veoma slabe'

FENA Internet

ISTANBUL, 21. juna (FENA) - Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je da bi njegova vladajuća stranka AK mogla pokušati da oformi koaliciju kako bi osigurala parlamentarnu većinu nakon nedjeljnih izbora, ali je kazao da je mogućnost za to "veoma, veoma slaba". 

Ankete ukazuju da bi izbori mogli biti neizvjesniji nego što se očekivalo kada je turski čelnik sazvao prijevremene izbore u aprilu, sugerirajući da bi on mogao ući u drug krug predsjedničkih izbora, a njegova AKP mogla bi izgubiti većinu u parlamentu koji broji 600 mjesta.

- Ukoliko bude ispod 300 (mjesta), tada bismo mogli tragati za koalicijom - izjavio je Erdogan u intervjuu za radio stanicu Kral FM u srijedu navečer.

Dodao je da je mogućnost za tako nešto "veoma, veoma slaba".

Turska lira, čija je vrijednost opala u odnosu na američki dolar za više od 20 posto u ovoj godini, nastavila je da gubi na vrijednosti tokom prošle sedmice zbog briga oko moguće političke neizvjesnosti nakon izbora. 

Investitori strahuju od političkog ćorsokaka ukoliko stranka AK izgubi većinu u parlamentu jer bi to blokiralo Erdoganove mogućnosti da stekne šire ovlasti u okviru novog predsjedničkog sistema.  

AKP je formirala alijansu s nacionalističkom MHP prije izbora, koji bi trebali utrti put novom predsjedničkom sistemu s izvršnim ovlastima tjesno odobrenom na referendumu prošle godine.

Opozicione stranke također su oformile alijansu, koja isključuje prokurdsku Narodnu demokratsku stranku (HDP). Ukoliko HDP pređe parlamentarni prag od 10 posto osvojenih glasova, bilo bi teže za AKP da postigne većinu. 

Na osnovu ustavnih promjena koje stupe na snagu nakon izbora, broj poslanika u parlamentu povećat se na 600 sa sadašnjih 550.

AKP ima parlamentarnu većinu skoro svih 15 godina koliko je na vlasti, gubeći je samo na izborima održanim u junu 2015. Nakon što stranke nisu uspjele da tada formiraju koaliciju, Erdogan je u novembru sazvao prijevremene izbore na kojima je obnovljena parlamentarna većina AKP.

Čelnik MHP Devlet Bahceli izjavio je u ponedjeljak da bi se mogli održati novi izbori ukoliko njegova koalicija s AKP ne može oformiti većinu u parlamentu nakon nedjeljnih izbora, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'