Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 21.06.2018. 18:11 |

Ambasadori G7 zabrinuti za stanje ukrajinskog režisera Sentsova

FENA

KIJEV, 21. juna (FENA) - Ambasadori G7 zemalja izrazili su zabrinutost za stanje ukrajinskog filmskog režisera Olega Sentsova, koji više od mjesec dana štrajkuje glađu, dok se nalazi na odsluživanju 20-godišnje zatvorske kazne u Rusiji.

- Duboko smo zabrinuti u vezi situacije sa Sentsovim i ostalim ukrajinskim zatvorenicima u Rusiji - navedeno je u zajedničkom saopćenju ambasadora.

Istaknuto je da bi njihovo puštanje na slobodu, kao dio šire bilateralne razmjene zarobljenika, bio važan korak naprijed.

Američka ambasada u Kijevu pozvala je Rusiju da reaguje, budući da je ta zemlja domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva, koji gleda cijela planeta.

- Dok svijet gleda Svjetsko prvenstvo, Rusija bi trebala omogućiti pristup svim ukrajinskim zatvorenicima, uključujući i Sentsova, koji već drugi mjesec štrajkuje glađu - saopćeno je iz ambasade.

Sentsov je proukrajinski aktivist koji je 2014. uhapšen na Krimu zbog optužbi za uništavanje i palež.

Sentsov je negirao navode iz optužnice a proglašen je krivim za terorizam i služi 20-godišnju kaznu na dalekom sjeveru Rusije, prenosi AFP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kuleba: Šefovi diplomatija G7 odredili 'konkretne korake' za pomoć Ukrajini

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'