Kultura     | 21.06.2018. 20:27 |

Mostarskoj publici predstavljeni umjetnički radovi Baždar, Kero i Skopljak

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 21. lipnja (FENA) - Zajednička izložba umjetničkih radova triju bosanskohercegovačkih autorica mlađega likovnog naraštaja - Nelise Baždar, Adine Kero i Ire Skopljak otvorena je u četvrtak navečer u Galeriji Aluminij u Mostaru.

 Riječ je o intrigantnomu postavu imena "Senzibilitet percipiranja", kojega čini pedesetak slika i crteža, rađenih u više različnih tehnika, kojima su se ove tri zapažene mlade umjetnice predstavile mostarskoj publici.

 - Unatoč razlici u pristupu kada govorimo o tehnici, stilu i motivu vrijedno je ući u prostor, promotriti i doživjeti 'Senzibilitet percipiranja' onako kako to zaslužuje - kazao je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka.

 Autorice izložbe, dugogodišnje prijateljice, izrazile su zadovoljstvo što su dobile priliku izlagati u Mostaru. Naglasile su kako se podosta razlikuju u radu, ali kako ih ipak taj likovni izričaj na koncu povezuje.   

 Nelisa Baždar naglasak je stavila na transparentnost postojanja jednoga ili više bića u društvu, situacijama, životu, promjenama zemljopisnoga prostora, površine bivstvovanja.

 Adina Kero izložbu je upotpunila svojim slikama koje predstavljaju apstraktno-ekspresivni izraz današnjice dok rad autorice Ire Skopljak prožima osnovna ideja, sadržana u postojanju, nestajanju i stvaranju, odnosno vječitomu kretanju i pitanju relativnosti i fiksaciji vremena.

 Nelisa Baždar rođena je 1986. u Sarajevu, gdje je 2011. diplomirala pri Akademiji likovnih umjetnosti, na Nastavničkomu odjelu (pododjel grafika), u klasi prof. Halila Tikveše. Izlagala je dosad na više samostalnih i skupnih izložbi, bijenalima i kolonijama u BiH, Crnoj Gori, Italiji, Engleskoj, Njemačkoj i u Srbiji. Članica je ULUBiH.

 Adina Kero rođena je 1985. u Bugojnu, a nakon stjecanja zvanja nastavnika likovne kulture u Mostaru 2009. godine, lani je magistrirala kiparstvo pri sarajevskoj ALU, kod profesora Mirsada Šehovića i Ibrahima Krzovića. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u BiH i izvan nje. Članicom je ULUBIH, potom ULUSD Bugojno, umjetničke skupine Format iz Mostara i ULU Široka staza iz Beograda (Republika Srbija).

 Ira Skopljak rođena je 1987. u Sarajevu, gdje je, pri Akademiji likovnih umjetnosti, 2016. magistrirala na temu Tehnološki aspekti i simbolika primjene starih slikarskih tehnika i materijala u mojim slikama, kod profesora Zoje Finci, Ive Simčić i Mirsada Begovića. Radi kao viša asistentica na predmetima likovne tehnologije pri ALU Sarajevo, a ostvarila je zapažene samostalne i skupne nastupe na izložbama, kolonijama i bijenalima u BiH, Engleskoj, Hrvatskoj, Italiji, Kuvajtu i u Japanu.

 Postav "Senzibilitet percipiranja" u Galeriji Aluminij u Mostaru otvoren je do 13. srpnja.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ukrajinski gradonačelnici u BiH uče o poslijeratnoj obnovi gradova (VIDEO)

Obilježavanje Svjetskog dana intelektualnog vlasništva u petak u Mostaru

Iz kladionice u Mostaru ukradena kasa s novcem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta