Svijet     | 22.06.2018. 10:32 |

Indonezija osudila na smrt imama povezanog s Islamskom državom

FENA Internet

DŽAKARTA, 22. juna (FENA) - Indonezijski sud u petak je osudio na smrt imama povezanog s Islamskom državom zbog planiranja smrtonosnih napada militanata iz svoje zatvorske ćelije širom najmnogoljudnije muslimanske zemlje u svijetu.

Presuda je izrečena u vrijeme dok se Indonezija bori da suzbije rastuću plimu ekstremizma među vlastitim stanovništvom, inspiriranog djelimično i radikalnom grupom Islamska država, dok je parlament u prošlom mjesecu usvojio oštrije antiterorističke zakone.  

Aman Abdurrahman (46) smatra se ideološkim vođom Jemaah Ansharut Daulah (JAD) - grupe simpatizera Islamske države u Indoneziji.

- Sud je osudio optuženog na smrt - izjavio je sudac Ahmad Zaini, dodajući da je dokazano da je Abdurrahman kriv zbog "provođenja terorizma".

On je osuđen za planiranje napada bombama i vatrenim oružjem u srcu Džakarte 2016. godine u kome je ubijeno osam ljudi, među kojima i četvero napadača. 

Također je dokazano da Abdurrahman stoji iza samoubilačkog napada u prošloj godini u kome su ubijena trojica policajaca na autobuskoj stanici u Džakarti i za bombaški napad na crkvu u Samarindi na otoku Borneo u kome je ranjeno četvero djece.

On je držan u zatvoru maksimalne sigurnosti u vrijeme dok je planirao napade.

Tim odbrane Abdurrahmana izjavio je novinarima da je presuda "previše oštra".

- On lično ne namjerava uložiti žalbu jer ne priznaje indonezijske zakone i inodonezijske sudove - izjavio je Asludin Hatjani, advokat Abdurrahmana, dodajući da tim odbrane ima na raspolaganju jednu sedmicu da razmotri ulaganje žalbe na presudu, prenosi Reuters.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Zbog pijane vožnje suprotnom stranom autoceste vozaču iz BiH 15 dana zatvora

U poplavama u Indoneziji 26 poginulih i najmanje šest nestalih

Francuska kaznila Amazon s 32 miliona eura zbog nadzora zaposlenika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo