Bosna i Hercegovina     | 22.06.2018. 15:26 |

Delegacija NVO- u posjeti ambasadoru Republike Turske u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22.juna (FENA) - Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koč primio je delegaciju devet organizacija civilnog društva - Društva za ugrožene narode, HNV, Kruga 99, La Benevolencije, Merhameta, Preporoda, SGV-PR, VKBI, Vijeća nacionalnih manjina FBiH, koje su potpisale zajedničku Deklaraciju za kakvu državu i društvo se zalažu.

Tokom prijema izražen je visok stepen međusobnog razumijevanja učesnika u razgovoru i obostrano istaknut nezamjenjiv značaj vrijednosti zajedničkog života i obnove osobene bh. kulture međusobnog razumijevanja i uvažavanja u multietničkom bh. društvu.

Na tim vrijednostima moguće je graditi trajni mir i stabilnost u interesu svih građana BiH, saopćeno je iz Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Kako se navodi, Koč je snažno podržao takvo viđenje BiH i ohrabrio upornost svih aktera društva koji se zalažu za takve principe života i uređenja države i društva, ističući i dosljednu poziciju Republike Turske i Organizacije islamske konferencije, koju Turska predstavlja u strukturama Vijeća za implementaciju mira u BiH.

Naglasio je da Republika Turska neće nikada odustati od očuvanja stabilnosti i cjelovitosti državne pozicije BiH, niti posustati u otklanjanju prepreka u njenoj izgradnji i prosperitetu.

U razgovoru su istaknuta i brojna pitanja aktuelne političke situacije u BiH i njene pozicije u okruženju.

Nužno je ubrzati euroatlanske integracije BiH, kako u njenom interesu tako i interesu evropske politike mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi.

Delegacija nevladinih organizacija zatražila je od ambasadora Koča da se na PIC-u posebno razmatra pitanje neprovođenje presuda Europskog suda za ljudska prava iz Strazbura od strane bh. institucija i organa, saopćeno je.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

VKBI nije uključen u najavljeno okupljanje političkih organizacija bošnjačke provenijencije

VKBI: Dodik svjesno, namjerno i planski iznosi potpuno izokrenute činjenice i čiste laži

O značaju referenduma i nezavisnosti BiH na naučnoj konferenciji govorila istaknuta akademska imena

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'