Bosna i Hercegovina     | 25.06.2018. 14:05 |

Pokretanje Digitalne agende za zapadni Balkan

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - Na današnjoj Digitalnoj skupštini 2018, koja se održava u Sofiji u Bugarskoj, Evropska komisija i šest partnera sa zapadnog Balkana zajedno pokreću Digitalnu agendu za zapadni Balkan. Cilj program je podržati tranziciju regije ka digitalnoj ekonomiji i prednosti digitalne transformacije za građane, kao što su brži ekonomski rast, više poslova i bolje usluge.

Digitalna agenda posebno je posvećena tome da se u zemljama učesnicama investira u širokopojasnu povezanost, poveća stepen cyber sigurnosti, povjerenja i digitalizacije industrije, unaprijedi digitalna ekonomija i društvo te podrže istraživanje i inovacije.

Predviđeno je da se komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel obrati na otvorenju Skupštine zajedno s ministrima zapadnog Balkana (web stream).

Digitalna agenda temelji se na neformalnom summitu EU-Zapadnog Balkana od 17. maja 2018. u Sofiji, gdje su čelnici Evropske unije i partneri zapadnog Balkana posvećeni jačanju digitalne povezanosti u regiji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Galić na Drugoj crnomorskoj konferenciji Krimske platforme u Republici Bugarskoj

Bugarska dobila prelaznu vladu, vanredni izbori 9. juna

Bugarska i Rumunija priključile se 'zračnom i morskom' Šengenu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu