Ekonomija     | 25.06.2018. 14:18 |

Goražde - Edukacija za mentore praktične nastave u firmama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - Njemačko društvo za međunarodnu saradnju i razvoj (GIZ) u saradnji s Ministarstvom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, Ministarstvom za privredu i Privrednom komorom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde organiziralo je petodnevnu edukaciju za mentore praktične nastave u firmama, u Privrednoj komori BPK Goražde.

GIZ kroz projekt „Stručno obrazovanje u BiH“ nastoji u saradnji s predstavnicima privrede i obrazovnih institucija poboljšati stručno obrazovanje i time suštinski doprinijeti razvoju obrazovnog sistema koji je usmjeren na tržište rada.

Edukacija mentora, koji bi kao voditelji obrazovnog procesa u firmama preuzeli odgovornost za učenike na praktičnoj nastavi predstavlja jednu od komponenti projekta. Cilj je ojačati pedagoške kompetencije mentora i njihovu vještinu planiranja rada s učenicima na praktičnoj nastavi, te na taj način poboljšati proces stručne nastave u srednjim školama.

- Smisao ovog seminara je da osposobimo mentore za adekvatan rad s učenicima kada dođu u firme i da na ovaj način olakšamo usvajanje znanja, kojim sutra treba da doprinesu u radu učenika i njihovom što jednostavnijem zapošljavanju - izjavio je Mirza Jusufović koji je i vodio edukaciju za mentore praktične nastave u firmama.

Amela Uglješa koja obavlja funkciju rukovodioca odjela šivanja u firmi Prevent Goražde d.o.o. Goražde izjavila je da su očekivanja od ove obuke sticanje novih znanja i poboljšanje metoda rada s učenicima. 

Edukacija mentora u firmama je centralni aspekt upravljanja kvalitetom u razvoju kadra i osiguranju stručnjaka za tržište rada.

Na poziv se prijavilo više od 30 zainteresiranih iz Bosanskopodrinjskog kantona, što je razlog da se ista obuka ponovi i u septembru kako bi se svim zainteresiranim kandidatima pružila mogućnost pohađanja obuke, budući da je maksimalan broj osoba za ovu edukaciju iznosio 16 polaznika.

- Na obuci za mentore praktične nastave upoznali smo se kako što bolje pripremiti učenike za rad, i time omogućiti da lakše pronađu posao, da ne bi odlazili iz Bosne i Hercegovine u potrazi za poslom - izjavio je Aldin Hodžić.

Njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ) finansira, a Društvo za međunarodnu suradnju (GIZ) implementira projekt „Stručno obrazovanje u BiH“.

Projekt se provodi od marta 2017. do jula 2019. godine, a cilj mu je uvođenje stručnog obrazovanja koje je zasnovano na suradnji i usmjereno na vještine.

- Seminaru je prisustvovalo 16 polaznika, od kojih neki i nisu iz Goražda, što svjedoči o promjeni svijesti te se tako jasno pokazuje da se privreda želi uključiti u proces obrazovanja – naglasio je Mirza Jusufović na kraju programa edukacije, saopćeno je iz GIZ-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Za nabavku opreme za kompleks bazena u Vitkovićima odobreno 350.000 KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo