Bosna i Hercegovina     | 25.06.2018. 17:06 |

Džaferović s delegacijom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti VE

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefik Džaferović razgovarao je danas u Sarajevu s delegacijom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope o predstojećim opštim izborima u BiH, s posebnim osvrtom na situaciju u gradu Mostaru, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Ističući da dvodnevna posjeta Bosni i Hercegovini predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope s vlastima u BiH na svim nivoima, kao i s Centralnom izbornom komisijom BiH, članovi delegacije ovog tijela  naglasili su važnost što hitnijeg pronalaženja rješenja za grad Mostar kako bi građani mogli da ostvare demokratsko pravo da biraju gradsku vlast i da putem izabranih predstavnika utiču na donošenje odluka o najvažnijim životnim pitanjima u Mostaru.

S tim u vezi, predstavnici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope naglasili su da je namjera njihove posjete da doprinesu pronalasku rješenja za Mostar i za održavanje izbora u tom gradu.

Zahvaljujući gostima za posjetu i angažman u vezi s traženjem rješenja za Mostar, Džaferović je naglasio da je u posljednje vrijeme u parlamentarnoj proceduri bilo nekoliko prijedloga, ali da nije bilo političke volje da se usvoji rješenje koje bi omogućilo održavanje izbora kojih u Mostaru nije bilo od 2008. godine.

Ističući da je pitanje grada Mostara pitanje Dejtonskog mirovnog sporazuma čije se odredbe trebaju poštovati, Džaferović je rekao da rješenje za Grad Mostar treba da obezbijedi jedinstvo grada, ravnopravnost građana i da isključi mogućnost dominacije bilo koga nad bilo kim.

Ocjenjujući veoma važnom ulogu i značaj Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, Džaferović je pozvao predstavnike Kongresa da ostanu posvećeni traženju rješenja za Grad Mostar i pružanju pomoći vlastima u BiH kako bi to rješenje bilo u potpunosti u skladu s evropskim standardima.

Sastanku je prisustvovao i šef Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini Drahoslav Stefanek.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bidenova administracija najavila veto na prijedlog zakona koji bi podržali republikanci

Hunter Biden svjedočit će pred Kongresom u decembru

Na Međunarodnom kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima više od 150 učesnika

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!