Svijet     | 25.06.2018. 20:44 |

Salvini: Macron je 15 puta veće zlo od Orbana

FENA Internet

RIM, 25. juna (FENA) - Italijanski ministar unutrašnjih poslova i zamjenik premijera Matteo Salvini u ponedjeljak je aktuelizirao svoje sporenje s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom oko evropske migrantske krize.

Na konferenciji za novinare u Rimu, Salvini je ukorio novinare koji su nazvali njegovog desničarskog kolegu Viktora Orbana, mađarskog premijera, kao "državnog neprijatelja broj jedan". 

Naveo je da je, iako Mađarska nije prihvatila 300 izbjeglica iz Grčke i Italije, kako je previđeno sada propalom shemom relokacije migranata, Francuska promašila ciljnu cifru za 9.000 ljudi.

- Tako, ako gledamo proporcionalno, ukoliko je Orban zlo, Macron je 15 puta veće zlo - izjaavio je Salvini, koji predvodi ekstremno desničarsku antiimigrantsku stranku Liga. 

Izgleda da je 45-godišnji političar, ipak, imao lošu računicu, jer je 9.000 30 puta - a ne 15 puta - više od 300.

Francuska i italijanska vlada međusobno se optužuju u ovom mesecu, kada je Italija odlučila da zatvori svoje luke za Aquarius, brod u vlasništvu nevladine organizacije, s više od 600 migranata.

Prošle je sedmice, ne spominjući direktno Salvinija, Macron lamentirao da Evropskoj uniji prijeti rastuća plima populizma "poput lepre".

Narednog je dana čelnik Lige optužio francuskog predsjednika da je "popio previše šampanjca" i izazvao ga da prihvati migrante koje je Italija odbila, prenosi dpa.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ukrajinska vlada obavijestila Bijelu kuću o planu smjene generala Zalužnjog

Indijski muslimani pozvali Modijevu vladu da zaštiti džamije

Orban i Macron sastaju se u Parizu uoči samita EU posvećnog pridruživanju Ukrajine bloku

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana