Stranačke aktivnosti     | 25.06.2018. 21:05 |

Saopćenje za javnost Pokreta Odgovor

FENA Saopćenje

Kandidat za potpredsjednika RS-a Ćamil Duraković pozvao je danas kandidata SDA-SBiH-BPS Ramiza Salkića da izvijesti o utrošenim sredstvima u sklopu dvije kampanje - za Popis stanovništva i posljednje popisivanje u povratničkim zajednicama čiji su nosioci bili on i njegovi najbliži saradnici.

- Ramiz Salkić i njegovi najbliži saradnici su imali značajna sredstva na raspolaganju u sklopu kampanje za Popis stanovništva 2013. godine, a da nikada javno nije obznanjeno gdje su sredstva utrošena - te koja je razlika između rezultata koji bi bili bez njihovog angažmana, odnosno šta je to bio njihov konkretan doprinos - kazao je Duraković.

- Gospodin Salkić je dobio i značajna sredstva iz federalnog budžeta na ime popisivanja bosanskohercegovačke dijaspore 2017. i 2018. godine. Postavlja se pitanje - gdje su ti podaci? Ako je Vlada Federacije finansirala ta istraživanja i rad na terenu, onda ti podaci pripadaju Vladi, a ne projektima, odnosno pojedincima koji su to proveli na terenu - dodaje Duraković.

- Kontinuirano se zloupotrebljavaju podaci prikupljeni u javnim, nestranačkim i institucionalno podržanim aktivnostima za potrebe jednog kandidata, što je apsurdno i nezakonito. Ukoliko ne izađe s tim podacima, ja sam spreman tražiti i pokretanje istrage u Tužilaštvu za zloupotrebu položaja i kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka. Imajte u vidu da je, kada je u pitanju dijaspora - tu riječ o našim ljudima koji imaju državljanstva Evropske unije, a EU po novim direktivama prati zaštitu podataka svojih državljana i izvan svojih granica - zaključuje Duraković.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Pokreta Odgovor

Saopćenje za javnost Pokreta Odgovor

Saopćenje za javost Pokreta Odgovor

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo