Ekonomija     | 26.06.2018. 12:21 |

Mašinska obrada metala u ekspanziji -Izvozno orijentirane kompanije šansa za BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - Uspješne priče u sektoru mašinske obrade metala donose dobre vijesti za brojne lokalne zajednice širom Bosne i Hercegovine zbog stalne potrage za radnom snagom u ovom sektoru, otvaranja novih kompanija te siguranog izvoz proizvoda.

Direktorica kompanije BMT Engineering Alma Čustović pojasnila je da klijenti urade crtež i na osnovu toga ova kompanija, koju su osnovali Hermin Tenić i Sakib Mašić poduzetnici iz bh. dijaspore u Švedskoj, pravi proizvode od svih konstrukcionih čelika koji se najčešće koriste za automate.

- Također od sirovina koristimo i aluminij, mesing i plastiku. Kupci su veliki giganti, svako u svom području, tako da je to veliki izazov za nas u BiH. Naši proizvodi svuda u svijetu ugrađeni su u kompresore, u dijelove za kočnice, vozove i dijelove auta - kazala je Čustović.

Mašinska obrada metala je u ekspanziji, a kroz saradnju s partnerskim kompanijama u Švedskoj i drugim zemljama Evropske unije, proizvođači imaju garantirano tržište i klijente koji omogućavaju adekvatno planiranje rasta, razvoja, zapošljavanja i novih investicija.

- Širimo proizvodni kapacitet, uvozimo još mašina iz Švedske. Početkom godine imali smo samo dvije mašine, sada već imamo pet mašina na pogonu, šest indeksa. Ovaj prostor će sigurno biti manji za nas u skorije vrijeme, tako da ćemo naći i novo sjedište - dodala je Čustović.

Napomenula je da zapošljavaju mlade ljude i trenutno imaju 15 zaposlenih ljudi, a do kraja godine trebalo bi biti minimalno 20 radnika u ovoj firmi, saopćeno je iz Projekta "Dijaspora Invenst" .

Pokretanjem USAID Projekta "Diaspora Invest" investitori iz bh. dijaspore dobili su priliku za podršku u svojim investicionim projektima. Takvu šansu su iskoristili i u BMT Engineeringu.

Čustović kaže da je USAID dao veliki doprinos u razvoju ove firme kroz opremu koju su dobili, koja je također mnogo potrebna u ovoj proizvodnji, posebno jer će u narednom periodu imati velike troškove te im je ova donacija olakšala da novac ulože u neke druge stvari.

- Imala sam priliku da idem raditi u inostranstvu, ali ipak moja odluka je bila ispravna, da ostanem i da svoju sreću pronađem ovdje u BiH. Možda je i najteže uspjeti u svojoj državi, ali ipak najljepši je osjećaj kada se na kraju to i desi - zaključila je i pozvala bh. dijasporu da prepozna prilike za investicije u BiH.

Video priča: https://youtu.be/EK2dD2SYoak

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Grad na Neretvi vraća Mostarce iz svijeta: Lokalna zajednica podržala investicije dijaspore

Jajce: Otvoren poziv za bespovratna sredstva projekta 'Dijaspora Invest'

'Diaspora Invest' - U Tesliću se okupile vodeće mlade kompanije iz cijele zemlje

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'