Stranačke aktivnosti     | 26.06.2018. 11:41 |

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

FENA Saopćenje

Građanski savez (GS) poziva Stranku demokratske akcije i Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da se prestanu izmotavati i da hitno upute zahtjev za održavanje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj bi trebao biti usvojen Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH, a koji je u Predstavničkom domu usvojen jednoglasno.

Mi u Građanskom savezu smatramo da je na sceni očito izmotavanje od strane SDA koja je zakon podržala u Predstavničkom domu, ali za ljubav HDZ-a koju nazivaju "relaksacijom odnosa" isti zakon nisu nedvosmisleno spremni podržati i u Domu naroda kako bi on mogao stupiti na snagu.

Ovakva vrsta oklijevanja koju je jasno demonstrirao dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBIH Jasenko Tufekčić, govori da SDA svim silama želi ostaviti prostora HDZ-u da diše. Riječ je o reanimaciji politike HDZ-a i HDZ-a 1990 koja je u Parlamentu FBIH doživjela totalni kolaps a kojoj SDA sada ponovo pruža vještačko disanje odgađajući sjednicu. Jučer je to vještačko disanje HDZ-u pokušao da pruži Tufekčić, već danas ili sutra će se naći Tufekčić umjesto Tufekčića da ponovo pokuša isto.

U SDA očito misle da su građani ove države ali i cjelokupna javnost toliko naivini da ne primjećuju njihovo izmotavanje i pokušaj reanimacije prijateljskog HDZ-a koji se po prvi put nakon dugo vremena u Parlamentu FBIH nalazi u samrtnom hropcu.

Ukoliko SDA nastavi sa odugovlačenjem i svjesnom opstrukcijom sazivanja sjednice na kojoj bi trebao biti usvojen zakon koji je u ovom trenutku od ogromnog značaja, s ciljem da za nešto poput toga do izbora istekne vrijeme, neće se moći izvući nikakav drugi zaključak do onog da HDZ-u nije potreban Marinko Čavara koji u slučaju usvajanja zakona najavljuje blokadu i kršenje Ustava, nego će biti jasno da je SDA ta koja se učavarila, i da je SDA ta koja blokira usvajanje Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana