Bosna i Hercegovina     | 26.06.2018. 13:33 |

Fondacija lokalne demokratije -Žrtve nasilja treba da znaju da imaju podršku

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - Fondacija lokalne demokratije je danas povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama nasilja upriličila pres konferenciju na kojoj je bilo riječi o radu Fondacije, a predstavljena je i ambasadorica  dobre volje Sigurne kuće Đemila Talić – Gabriel.

Direktorica  Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović  podsjetila je  da je ova organizacija jedina u Kantonu Sarajevo koja ima Sigurnu kuću za žrtve nasilja. Ona je navela da  postoji i Crvena linija za pomoć žrtvama nasilja te besplatna pravna pomoć  za žrtve nasilja.

Mujezinović je  istakla da o nasilju treba pričati iz  svih aspekata, te da žrtve nasilja trebaju znati  da imaju podršku.

Počasna konzulica BiH u Australiji za regiju Novi Južni Wales Đemila Talić - Gabriel  ambasadorica dobre volje Sigurne kuće istakla je da se na podršku projekta Sigurne kuće i  odlučila nakon što je posjetila i susrela se sa žrtvama nasilja.

Rekla je i da je to i čast i obaveza a njena želja je da  pomogne rad Sigurne kuće, da pomogne  žrtvama nasilja da steknu samostalnost, da se zaposle…

Mujezinović je rekla   da  jedina Sigurna kuća u Kantonu Sarajevo  ima 35. ležaja. Boravak je ograničen na šest mjeseci a  s tim da se u saradnji s centrima sa socijalni rad boravak eventualno može i produžiti.

Također  nakon napuštanja sigurne kuće  centri za socijalni rad  prate žrtve nasilja koje su se vratile u porodicu i kako bi pomogli i onemogućili novo nasilje.

Ipak oko 55 posto žrtava nasilja se vraća u sigurnu kuću.

Prošle godine je bilo 1.450 prijava nasilja. Međutim kako je istakla  direktorica Fondacije lokalne demokratije  taj broj se  može pomnožiti sa  sedam i onda se dobije broj žrtava nasilja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Delić posjetio Sigurnu kuću u Sarajevu, dogovorena saradnja na projektima

Središnja Bosna sljedeće godine dobiva sigurnu kuću (VIDEO)

Središnja Bosna sljedeće godine dobiva sigurnu kuću

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana