Svijet     | 26.06.2018. 20:42 |

Trump i Erdogan istakli potrebu nastavka saradnje nakon Erdoganovog reizbora

FENA Internet

ANKARA, 26. juna (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump u utorak je čestitao turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu na pobjedi na nedjeljnim predsjedničkim izborima, a dvojica čelnika usuglasila su se da poboljšaju bilateralne vojne i sigurnosne veze, saopćio je Erdoganov ured.

Veze između dvije NATO saveznice zategnute su oko niza pitanja u posljednjim mjesecima, uključujući američku podršku kurdskim borcima u Siriji i blokade turske nabavke naoružanja i vojne opreme.

Ankara i Washington dogovorili su se u ovom mjesecu o povlačenju kurdske milicije YPG iz sjevernog sirijskog grada Manbija, što je dugo zahtijevala Ankara. Turska smatra proameričku YPG terorističkom organizacijom.

Trump i Erdogan naglasili su u telefonskom razgovoru potrebu provedbe plana o Manbiju i dogovorili da će zajednički raditi u borbi protiv terorizma, navodi u saopćenju ured tirskog predsjednika.

Trump i Erdogan sastat će se u Bruxellesu na samitu NATO-a 11 i 12. jula.

Erdogan je osvojio novi petogodišnji mandat na predsjedničkim izborima u nedjelju, također osiguravajući široke nove ovlasti na osnovu ustavne reforme koju je odobrila tijesna većina Turaka na referendumu u prošloj godini, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Trump: Zakone o abortusu trebale bi utvrditi savezne američke države

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu