Bosna i Hercegovina     | 27.06.2018. 15:49 |

U PDP-u tvrde da je RS ekonomski 'na aparatima', Cvijanović negira

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 27. juna (FENA) - Iz Partije demokrartskog progresa (PDP) danas su upozorili da je RS-a, kada je u pitanju ekonomija, "na aparatima", dok entitetska premijerka Željka Cvijanović smatra da je to besmislica.

Predsjednica Ekonomskog savjeta PDP-a Jelena Trivić rekla je danas da, ako su obveznice RS u iznosu od 168,3 miliona eura na Bečkoj berzi kupili neki "sumnjivi fondovi, formirani na bazi novca koji je iznesen iz RS-a, pa se sad vraća u legalne tokove uz kamatu, onda je takav vid zaduživanja jako loš". 

- Zašto na domaćem tržištu više nema interesa za ulaganje u državne hartije od vrijednosti, u ovom slučaju obveznice, odnosno da li banke primijete određen rizik za ulaganje u obveznice RS ? - upitala je Trivić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci. 

Upozorila je i da kamatna stopa od 4,5 posto koliko će RS platiti za obeznice na međunarodnoj tržištu nije mala, te da se mogla postići mnogo niža stopa na domaćem tržištu. 

Entitetska premijerka je na to odgovorila da je za taj bh. entitet važno da se pozicionirao na međunarodnom finansijskom tržištu.

- Ta lekcija je savladana - dodala je Cvijanović.

Trivić je navela i da nije tačno da su penzije u RS-u u mandatu ove Vlade rasle 20, već šest posto.

- Prosječna penzija u maju iznosila je 357 KM, dok je u decembru 2014. godine bila 337 KM, što je rast od šest posto, odnosno za 20 KM u apsolutnom iznosu - precizirala je Trivić. 

Cvijanović je u izjavi novinarima rekla da je jedino PDP-ova vlada isplaćivala umanjenje penzije te da nisu kredibilni da kritikuju tu oblast.

- Mi smo s penzionerima napravili dogovor i ja sam ponosna što smo uspjeli da to realizujemo i da smo postepeno povećavali penzije - rekla je entitetka premijerka.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta