Svijet     | 27.06.2018. 17:32 |

Južnosudanske suparničke strane potpisale mirovni sporazum u Khartoumu

FENA Internet

KHARTOUM, 27. juna (FENA) - Južnosudanski predsjednik u srijedu je potpisao mirovni sporazum s pobunjenicima na osnovu kojeg bi prekid vatre počeo u roku od 72 sata, saopćio je sudanski ministar vanjskih poslova, ali su pobunjenici odbili druge dijelove sporazuma.

Sporazum postignut u sudanskoj prijestonici Khartoumu ima za cilj okončati rat u kome su ubijeni deseci hiljada ljudi a tri miliona je napustilo svoje domove. Raniji mirovni sporazumi su propadali.

Okvirni sporazum dolazi uoči konačnog rješenja i omogućio bi dostavu humanitarne pomoći, oslobađanje zatvorenika i formiranje prelazne vlade nacionalnog jedinstva nakon četiri mjeseca, saopćio je sudanski ministar vanjskih poslova Al-Dirdiri Mohamed Ahmed.

Sporazum je uslijedio nakon dvodnevnih razgovora između predsjednika Salve Kiira i pobunjeničkog vođe Rieka Machara, bivšeg potpredsjednika. Građanski rat u zemlji izbio je u 2013., manje od dvije godine nakon što je stekla nezavisnost od Sudana.

- Ovaj sporazum potpisan danas i primirje okončat će rat u Južnom Sudanu i otvoriti novu stranicu - izjavio je Machar novinarima nakon ceremonije potpisivanja, pozdravljajući ono što je nazvao mjerama gradnje povjerenja sa sjevernim susjedom Južnog Sudana.

Sporazum potpisan s ostalim opozicijskim čelnicima pruža novoj vladi nacionalnog jedinstva priliku da vlada tri godine, nakon čega će uslijediti opći izbori, kazao je Ahmed.

Kiir je izjavio da će "s poštovanjem" provoditi sporazum.

Jedna od predloženih tačaka sporazuma je da postoje tri različite prijestonice u Južnom Sudanu koje bi dijelile vlast, ali je Macharov portparol odbacio to.

- Danas ćemo potpisati okvirni sporazum, s nekim amandmanima. Naglašavamo da odbijamo tri prijestonice - Južni Sudan je jedna zemlja - i mi odbacujemo dolazak stranih snaga u našu zemlju. Također odbijamo nastavak proizvodnje nafte prije sveobuhvatnog dogovorenog rješenja - kazao je portparol Mabior Garang Mabior, očigledno aludirajući na predložene nadzorne snage primirja regionalne afričke grupe IGAD i vojnike Afričke unije, prenosi Reuters. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mostar i Nikšić potpisuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta