Svijet     | 27.06.2018. 18:51 |

Malta odobrila ulazak humanitarnom brodu s migrantima

FENA Internet

VALLETTA, 27. juna (FENA) - Humanitarnom spasilačkom brodu koji je lutao morem šest dana s 200 migranata koje je prevozio odobren je ulazak u Maltu, a više od 200 migranata s broda bit će raspoređeno među osam država članica Evropske unije, objavio je u srijedu malteški premijer Joseph Muscat, okončavajući drugo evropsko sporenje u posljednjim sedmicama oko sudbine ljudi spašenih na moru u jeku rastućih političkih otpora njihovom prihvatu.

Muscat je izjavio da će brod Misije Lifeline biti usidren u jednu od luka a posada će biti pod istragom navoda o nezakonitim radnjama - uključujući i kršenje spasilačkih protokola i rad bez ispravne dozvole. Migranti, koji su spašeni kod libijske obale, bit će podvrgnuti procedurama ustanovljanja da li su podobni za dobijanje političkog azila ili je riječ o ekonomskim migrantima koji će biti vraćeni svojim zemljama porijekla.

Muscat je izjavio da Malta nema zakonsku obavezu da djeluje tako jer je spašavanje izvedeno u libijskim vodama, ali je kazao da je spremna da djeluje "prije nego što situacija eskalira u humanitarnu krizu".

Očekuje se da brod stigne u maltešku luku u ranim večernjim satima ukoliko vremenski uslovi to dopuste, prenosi Associated Press.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Potonuo brod kod Trogira, putnici bez ozljeda

Njemačka vojna fregata spriječila napad na teretni brod u Crvenom moru

Malta danas preuzima predsjedavanje OSCE-om

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana