Ekonomija     | 28.06.2018. 14:29 |

Nova aplikacija Sarajevo Food Dictionary - Vodič do najbolje hrane (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 28. juna (FENA) - Sarajevo Food Dictionary i Mistral predstavili su danas aplikaciju pod nazivom Sarajevo Food Dictionary -  online vodič kroz gastro ponudu grada Sarajeva, koja će korisnicima biti dostupna besplatno na četiri jezika, a omogućeno je i offline korištenje aplikacije. 

Radi se o prvoj i jedinoj gastro aplikaciji u BiH koja je, kako je kazala direktorica Sarajevo Food Dictionaryja Medina Dedajić, veoma zanimljiva, raznolika i posjeduje različite filtere, tako da korisnik može sebi prilikom skidanja aplikacije podesiti da li npr. želi mjesta bez alkohola, namirnice bez glutena i dr.

- Tako dobija filtriranu informaciju na interaktivnoj mapi Sarajeva i kako doći do onoga što želi konzumirati. Aplikacija je na četiri jezika - bosanskom, engleskom, turskom i arapskom. Osim za turiste korisna je i za lokalno stanovništvo s obzirom na to da smo svi mi uglavnom navikli da jedemo na nekih pet do deset nama poznatih mjesta, a aplikacija će svakako pomoći ljudima da istraže Sarajevo po skrivenim kvartovima – kazala je Dedajić.  

Napomenula je da aplikacija ne pokriva samo Baščaršiju i stari dio grada već područje od Ilidže do Baščaršije, kao i manje ugledne restorane, ali gdje se vrhunski jede.

- To je i poenta Sarajevo Food Dictionaryja da pokaže ljudima prava mjesta gdje se može pojesti dobra hrana – istakala je Dedajić.     

Podsjetila je da je Sarajevo Food Dictionary prvi gastro časopis, odnosno gastro vodič za glavni grad BiH, koji je pokrenut u decembru 2017. Osmišljen je kao kvartalni vodič na četiri jezika, koji je besplatan i dijeli se na top sto distributivnih mjesta u gradu, a pokrivaju najbolje hotele, hostele, caffee, restorane…

- Sarajevo Food Dictionary prvobitno je krenuo kroz print koji je izlazio tromjesečno u deset hiljada primjeraka tiraža, a treće izdanje, koja izašlo u junu ove godine, napravljano je u 25.000 primeraka tiraža. Aplikacija koja je urađena sa Mistralom ujedno pokriva sav sadržaj Sarajevo Food Dictionaryja, vodiča također na četiri jezika, ali u online verziji - dodala je Dedajić.

Projekt menadžer kompanije Mistral Faris Fetahagić predstavio je ovu kompaniju, tehnologiju korištenu na SFD projektu, izazove projekta, kao i detalje aplikacije Sarajevo Food Dictionary.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1927

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ZkWLMd-7xGWQUx5mBjQg8UjVEyhln4aV?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

MO-Redar: Aplikacija za aktivno sudjelovanje građana u očuvanju kvalitete života u Gradu Mostaru

FEA - Od danas dostupna unaprijeđena verzija aplikacije 'Čuvajmo Šume' za šest kantona u FBiH

Prvi u BiH – m:tel omogućio plaćanje parkinga u Srbiji putem m:go aplikacije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo