Bosna i Hercegovina     | 28.06.2018. 16:41 |

Na poziv PSNATO, Brkić učestvovao na Rose Roth seminaru u Skoplju

FENA Saopćenje

SARAJEVO/SKOPLJE, 28. juna (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik Povjerenstva za NATO integracije BiH Josip Brkić, na poziv NATO Parlamenatrne skupštine, učestvovao je u Skoplju na 98. Rose Roth seminaru te bio jedan od govornika na panelu posvećenom NATO aspirantima na zapadnom Balkanu i euroatlantskim integracijama, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Brkić je istaknuo da NATO i EU integracije ostaju prioriteti vanjske politike BiH. U tom pogledu je naveo vidljive i kompleksne korake koje je BiH napravila u smislu NATO integracija, ispunjavanja uvjeta iz Talinna i aktivacije Akcioniog plana za članstvo (Memership Action Plan-MAP), odnosno registracije nepokretne vojne imovine.

Zamjenik Brkić je naglasio da je integracijski put BiH put jačanja evropskih vrijednosti, put stabilnosti, mira i prosperiteta, istaknuvši da bi aktivacija MAP-a na predstojećem samitu NATO-a, kao dodatnog mehanizma suradnje BiH i NATO-a, bila značajan poticaj svim reformskim procesima u zemlji te veoma važan i pozitivan integracijski signal za BiH. 

Brkić je naglasio i da je NATO politika otvorenih vrata jedna od najuspješnijih NATO politika koja je proširila prostor sigurnosne suradnje i stabilnosti na Balkanu, s porukom da države aspiranti imaju jasnu perspektivu pa su samim tim i očekivanja od predstojećeg NATO samita, pozitivna po pitanju aktivacije MAP-a za BiH. 

Zamjenik Brkić je također istaknuo da BiH adekvatno doprinosi zajedničkim naporima za uspostavljanje i očuvanje mira i stabilnosti u svijetu te kao kredibilan partner učestvuje u NATO misiji "Odlučna potpora" u Afganistanu i nastavlja s trendom povećanja broja pripadnika Oružanih snaga BiH u toj misiji, osigurava novčanu kontribuciju za ANDSF (Nacionalne obrambene i sigurnosne snage Afganistana) te u Kongu i Maliju, u okviru UN-ove misije MONUSCO, što je najkonkretniji doprinos jačanju stabilnosti i sigurnosti u svijetu.

Seminar u Skoplju započeo je jučer u organizaciji Sobranja Republike Makedonije i uz podršku Vlade Švicarske. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

Brkić članovima Odbora za obranu Bundestaga ukazao na jačanje odnosa s NATO-om

U Gračanici održan seminar o HACCP sistemu sigurnosti hrane

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta