Bosna i Hercegovina     | 29.06.2018. 13:27 |

Obilježavanje Dana policije u znaku pozitivnih pomaka FMUP-a i FUP-a (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. juna (FENA) – Federalni premijer Fadil Novalić, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač čestitali su Dan policije svim uposlenim u policijskim strukturama Federacije BiH na svečanosti koja je upriličena u Domu policije u Sarajevu.  

Tom prilikom, Novalić i Mahmutbegović poželjeli su uspješan rad policijskim službenicima koji su danas položili zakletvu i stupili u radni odnos u Specijalnoj policijskoj jedinici Federalne uprave policije.

- To je 15 novih policijskih službenika, koji su završili školovanje na Policijskoj akademiji.  U prvoj polovini ove godine školovala su se 182 polaznika, a do kraja godine planirano je školovanje oko 400 polaznika – potvrdio je federalni ministar untrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Kaže da će efikasniji rad i saradnju nadležnih organa u Bosni i Hercegovini, kao i međunarodnu razmjenu podataka omogućiti uspostava sistema automatske identifikacije putem otisaka prstiju i dlanova - AFIS/APIS.

- Potpisali smo i Sporazum o uspostavi kontakt-tačke u BiH, čime smo okončali i posljednju fazu implementacije Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa EUROPOL-om. Ovim sporazumom poboljšat ćemo operativnu saradnju među policijskim agencijama, što je važan korak u jačanju međunarodne borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma -  rekao je Čampara.

Naglašava  da je zahvaljujući izmjenama Zakona o policijskim službenicima FBiH do sada na najbolji mogući način definisano penzionisanje policijskih službenika, sa prosjekom od pet najpovoljnijih godina. 

Također, do sada su, kako ističe, zabilježeni najbolji rezultati rada Federalne uprave policije.

- To pokazuju da su napori koje ulažemo u materijalno i kadrovsko jačanje dobra i opravdana investicija. Tu, prije svega, mislim na rezultate u borbi protiv terorizma, organizovanog i međukantonalnog kriminala, kao i trgovine narkoticima – dodao je Čampara.

Uvjeren je da će Ministarstvo kojim rukovodi nastaviti da poslove iz svoje nadležnosti radi krajnje profesionalno, uz apsolutno poštivanje zakona.

- Građani imaju pravo na mir, ličnu i imovinsku sigurnost, a mi obavezu da im to osiguramo. Zahvaljujem se svima koji su nam u dosadašnjem radu nesebično pružali podršku i pomoć, kako u materijalnim sredstvima tako i edukaciji naših kadrova – poručio je Čampara.

Govoreći da je pred krajem drugog mandata kao direktor Federalne uprave policije, Dragan Lukač konstatovao da je ova uprava najjači policijski organ u državi, pred kojom je svijetla budućnost.

Smatra da je potrebno raditi na jačanju kapaciteta Uprave jer trenutno djeluje da 67 posto popunjenosti.

- Sada smo u fazi opremanja 35 novih kadeta u činu mlađi inspektor, što će značajno ojačati postojeći sastav - izjavio je Lukač na obilježavanju Dana policije, 1.jula.

Na svečanosti su uručene i dvije zlatne značke, zamjeniku direktora FUP-a i komandantu Specijalne policijske jedinice Mustafi Selmanoviću i zamjeniku direktora FUP-a Ensadu Kormanu.                                                                                                   

Pogledajte http://fena.ba/video/1930

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1C6_ZeslA0LJjz18_eiq5qiEHbRLJ-1MG?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Livnu svečano obilježen Dan policije

Obilježen Dan policije MUP-a Županije Posavske

Obilježen Dan policije MUP-a BPK Goražde

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo