Regija     | 29.06.2018. 14:07 |

Koalicija za REKOM pozdravila odluku crnogorske vlade

FENA Saopćenje

MOSTAR, 29. lipnja (FENA) - Koalicija za REKOM pozdravila je zaključak Vlade Crne Gore, koja je podržala Inicijativu za osnivanje REKOM-a (Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. siječnja 1991. do 31. prosinca 2001. godine).

Iz REKOM-a navode kako dužnosnici Crne Gore imaju kontinuiran pozitivan odnos prema Inicijativi za REKOM, a direktnu podršku je prvi pružio tadašnji predsjednik Filip Vujanović, što je imalo značaja i u regionalnom kontekstu.

Inicijativa za formiranje REKOM-a prepoznata je u okviru Berlinskog procesa kao jedinstveni regionalni mehanizam koji može doprinijeti regionalnoj suradnji i snaženju partnerstva između donositelja odluka i civilnog društva u oblasti pomirenja, navodi se u priopćenju.

Koalicija za REKOM zagovara da na predstojećem summitu u Londonu premijeri država zapadnog Balkan koje su u ovom trenutku spremne da pokrenu procedure za osnivanje REKOM-a, iniciraju ili potpišu međudržavnu deklaraciju o osnivanju REKOM-a.

Deklaraciju su pripremili članovi Regionalnog ekspertnog tima Koalicije za REKOM, sačinjenog od izaslanika predsjednika država zemalja bivše Jugoslavije, a u skladu s Izmjenama Statuta REKOM, koji su predložili izaslanici za REKOM u konsultacijama s predsjednicima tijekom 2014. godine.

Stoga, zaključci Vlade Crne Gore mogu biti snažan poticaj i za druge vlade u regiji, a Crna Gora može preuzeti i proaktivniji pristup u zagovaranju za dinamiziranje aktivnosti u pravcu uspostavljanja REKOM-a, posebno imajući u vidu složenost susjedskih odnosa u regiji i činjenicu da jedino Crna Gora nema ozbiljnih otvorenih pitanja ni s jednom od država bivše Jugoslavije na koje se Inicijativa odnosi, navode iz Koalicije za REKOM.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Sattler novi veleposlanik u Crnoj Gori

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta