Kultura     | 29.06.2018. 18:53 |

Uspješna prva polovina godine Festivala MESS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Internacionalni teatarski festival MESS - Scena MESS u prvoj polovini 2018. realizirao je više od 50 programa.

Od januara do juna predstave Scene MESS ostvarile su više od 25 igranja u Sarajevu u svojim matičnim pozorištima, ali i gostovanja na scenama i festivalima u Beogradu, Baru, Bursi, Torinu, Zagrebu, Zenici i Rijeci.

Repertoaru Scene MESS pridružile su se dvije nove predstave, te je sarajevska publika u nešto manje od mjesec dana mogla pogledati dvije premijere predstava "We are born naked and the rest is…" (režija Florian Fischer; produkcija Scena MESS i SARTR) i "Samo da ne pucaju" (režija Moritz Sauer, produkcija Scena MESS, Maxim Gorki Theater i BNP Zenica).

Mart 2018. bio je u znaku Festivala MESS te na pres-konferenciji povodom Svjetskog dana teatra, Festival MESS najavljuje 58. izdanje koje će u osam dana predstaviti igranja 18 predstava iz 17 zemalja svijeta na 10 festivalskih lokacija.

Ovogodišnji MESS održava se pod sloganom "Open for Everything", što je ujedno i naslov predstave njemačke trupe DorkyPark|ContanzaMacras koja će otvoriti 58. Festival MESS.

Od 30. marta do 9. maja održavao se multimedijalni program Modul Memorije, koji je u 40 dana trajanja predstavio pet fotografskih izložbi u Vijećnici, gdje je bilo upriličeno svečano otvaranje Modula Memorije, te otvaranje izložbe radova Rona Haviva, kao i u Umjetničkoj galeriji BiH, Historijskom muzeju BiH, Ars Aeviju i Narodnom univerzitetu Konjic...

Publika je u sklopu pojedinačnih izložbi imala priliku vidjeti radove istaknutih fotografa Rona Haviva, Sukija Medenčevića i Velije Hasanbegovića.

U saradnji s Udruženjem "Kontakt" realizirana je i grupna izložba fotografija priznatih svjetskih i domaćih autora (Amel Emrić, Morten Hvaal, Alession Paduano, Ziyah Gafić, Velija Hasanbegović, Natalia Jidovanu, David Verberckt, Ron Haviv, Darko Bandić) FreeDom, u Sarajevu i u Konjicu.

U sklopu filmskog programa održana je i evropska premijera filma "Never leave me" bh. rediteljice Aide Begić, a upriličene su i dvije projekcije višestruko nagrađivanog filma Alena Drljevića "Muškarci ne plaču".

Osim dugometražnih filmova, publika je imala priliku gledati i tri kratka filma u režiji Srđana Vuletića, Ahmeda Imamovića i Chris Villersa.

Modul Memorije 2018 je u sklopu teatarskog dijela programa predstavio dvije predstave - u znak sjećanja na Predraga Lucića organizirano je gostovanje ansambla HNK Split i predstave "Aziz ili svadba koja je spasila Zapad" u Narodnom pozorištu Sarajevo, a u Kamernom teatru 55 odigrana je i predstava "Knjiga mojih života".

Modul memorije obilježile su i tri promocije knjiga, a prezentirani su naslovi: "Nisam te se nagledao" autora Edina Krehića, "Pancirna knjiga" autora Dine Hujića, kao i slovačka savremena drama "Leni" u izdanju Biblioteke MESS.

U maju je realizirana saradnja sa Općinom Novi Grad, gdje su upriličene promocija foto-monografije i izložba "Žene opkoljenog Sarajeva" pokojnog Hidajeta Delića.

Uposlenice Festivala MESS prisustvovale su seminaru "Menadžment u kulturi" koji su realizirali Goethe Institut i Njemačka ambasada.

U proteklih šest mjeseci oformljene su Biblioteka MESS i Arhiva MESS (od 1960.), a svim zainteresiranim dostupne su u direkciji Festivala MESS.

Aktivnosti Scene MESS moguće je pratiti na web stranici www.mess.ba, te na instagram profilu Festival MESS, saopćeno je iz Press službe MESS-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Festival 'Dani Jurislava Korenića' otvara predstava 'Bilo jednom na brijunima' Kokana Mladenovića

Večeras počinje 21. TKT Fest - Festival otvara predstava Zijaha Sokolovića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom