Svijet     | 30.06.2018. 12:31 |

Američka vlada traži hapšenje migrantske djece skupa s roditeljima

FENA Internet

WASHINGTON, 30. juna (FENA) - Američka vlada navodi u sudskom podnesku u petak kako ima pravo da hapsi djecu i roditelje koji ilegalno prelaze granicu i drži ih u pritvoru tokom razmatranja njihovog imigrantskog statusa.

Sudska nagodba iz 1997. godine poznata kao Flores sporazum generalno se tumači da se od ministarstva domovinske sigurnsti zahtijeva da oslobodi djecu ilegalne imigrante iz pritvora na 20 dana.

Pravnici ministarstva pravde navode, međutim, u podnesku američkom oblasnom sudu u Kaliforniji u petak da nemaju drugog izbora osim da drže djecu u pritvoru sve dok se ne riješi njihov migrantski status, zbog preliminarne sudske naredbe objavljene u utorak u posebnom slučaju koji se bavi imigracijom.

 Taj slučaj, koji je inicirala Američka unija građanskih sloboda, osporava nedavnu vladinu politiku razdvajanja porodica u cilju pritvaranja roditelja koliko god bude neophodno i u okviru politike "nulte tolerancije" predsjednika Donalda Trumpa.

Otkako se ta politika provodi od maja, porodice se redovno razdvajaju nakon hapšenja. Oko 2.000 djece odvojene od roditelja trenutno je pod nadzorom američke vlade.

Izvršna naredba koju je objavio Trump u ovom mjesecu poništava tu politiku, a u sudskoj odluci u San Diegu vladi je naređeno da odmah prestane odvajati roditelje i djecu i navodi se da se porodice moraju spojiti u roku od 30 dana.

 Kako bi se povinovala sudskoj naredbi, vlada je saopćila da "neće odvajati porodice nego će ih zajednički držati u pritvoru čekajući na razmatranje imigrantskog statusa". Takva razmatranja mogla bi potrajati mjesecima ili godinama.

U vrijeme ranijih administracija, roditelji i djeca često su oslobađani čekajući na razmatranje njihovih imigracijskih zahtjeva na slobodi u Sjedinjenim Državama. Trump je osudio tu takozvanu politiku "hapšenja i oslobađanja" i najavio je da će hapsiti i pritvarati one koji prekrše pravila imigracije, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Peter Magyar, bivši Orbanov saveznik, osnovao novu stranku za evropske izbore

Biden: Američka opredijeljenost prema odbrani saveznika na Pacifiku je 'čelična'

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana