Najave     | 02.07.2018. 09:21 |

Ulična akcija i javna debata "Bolje Sarajevo - za sve nas"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - "Bolje Sarajevo - za sve nas" naziv je ulične akcije i javne debate koje će danas biti održane u općini Vogošća u Sarajevu.

Ulična akcija bit će održana preko puta zgrade Općine Vogošća, gdje će se građani putem pripremljenog štampanog materijala, upoznati sa problematikom sukoba nadležnosti u Kantonu Sarajevo, prijedlozima zakonskih rješenja od interesa za građane i javne usluge koje im pružaju općine, grad i kanton, i dobiti osnovne informacije kako bi bili spremni aktivno učestvovati u daljem procesu, saopćeno je iz Centara civilnih inicijativa (CCI).

Povod za organiziranje javne debate u Općini Vogošća jeste novi Zakon o lokalnoj samoupravi KS. Ovim putem nastoji se doći do dodatnog mišljenja šire javnosti i podrške reformskim procesima i zakonima, te upoznavanje javnosti u jedinicama lokalne uprave sa ciljevima procesa i reformi koje nova zakonska rješenja donose.

Ova debata je prva u nizu javnih rasprava koje će biti održane u naredna dva mjeseca. Sljedeća je planirana za 5. jula i bit će održana u Općini Novo Sarajevo.

Javne debate se provode u sklopu kampanje "Bolje Sarajevo - za sve nas" koja ima za cilj informisanje i uključivanje građana u procese donošenja odluka kojima se može uticati na poboljšanje javnih usluga na lokalnom i kantonalnom nivou.

Kampanju podržava Vlada Švicarske, a provode Centri civilnih inicijativa u BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

CCI: Javne institucije krše zakon o reviziji, posljedice snose građani

Potpisan memorandum o suradnji između CCI-a i Doma zdravlja Tomislavgrad

CCI: HNŽ i dalje bez nadzora nad trošenjem javnog novca

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta