Bosna i Hercegovina     | 02.07.2018. 09:21 |

Proslavljen 'Divin dan'

FENA Internet

PROZOR/RAMA, 2. srpnja (FENA) - Više tisuća hodočasnika u nedjelju je na Kedžari proslavilo "Divin dan".

Svetu misu uz koncelebraciju osam svećenika predvodio je fra Sretan Ćurčić, gvardijan Franjevačkog samostana u Tomislavgradu, a svojim nastupom euharistijsko slavlje uveličala je etno skupina "Čuvarice".

"Diva je živa u našim srcima, nismo zaboravili spomen na nju. Simbol je svih onih koji su ostali vjerni Isusu Kristu, koji su svoje živote dali kako bi ostali slobodni u Bogu. Diva je slijedila svoje srce i zato živi u našim srcima. Još više je prisutna mnogima kao nadahnuće ili put mogućnosti. Diva je imala izbor. Mogla je odabrati život s bogatim Tahir Begom i živjeti u bogatstvu. Međutim, nije željela izdati zov svoga srca u kojem je čula poziv Božji. Nije važno koliko živimo nego kako živimo", kazao je u svojoj propovjedi fra Sretan.

"Divin dan", dan posvećen Divi Grabovčevoj, prema ramskoj tradiciji, obilježava se prve nedjelje nakon svetkovine Sv. Petra i Pavla.

Diva, kći Luke i Luce Grabovac iz Rame, živjela je u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine. Mladi Tahir-beg Kopčić iz Kupresa htio je imati Divu za ženu, no nakon što ga je ona odbila Tahir-beg ju je ubio.

Pokopana je na Vran-planini ispred Kedžare u blizini Prozora, a na njezin grob 1998. postavljen je brončani spomenik, rad kipara Kuzme Kovačića.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Veliki broj vjernika na obilježavanju Divinog dana

Proslava u čast Divi Grabovčevoj na Kedžari

Proslava 'Divinog dana' 5. srpnja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta