Kultura     | 02.07.2018. 10:55 |

Festival MESS otvara njemačka plesna predstava 'Otvoreni za sve'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Njemačka plesna predstava "Otvoreni za sve", za koju režiju i koreografiju potpisuje Constanza Macras, otvorit će ovogodišnje 58. izdanje Međunarodnog teatarskog festivala MESS.

Upravo je naziv te predstave moto ovogodišnjeg MESS-a, koji će biti održan od 29. septembra do 6. oktobra, na taj način poručujući da je teatar prostor za sve ljude i da je otvoren prema svima.

Rađena je u produkciji Constanza Macras, DorkyPark i Goethe Instituta, a bit će izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Putovanje je to kroz stagnaciju zajednica Roma u Europi za koje su šanse za posao, poput bilo kojih drugih građana prilično niske, gdje su tradicije putovanja zamijenjene sjedećim životom pokraj iskorijenjenih skupina plesača što se kreću svijetom prateći prilike za rad.

Od 2010. godine Macrasi su istraživali različite načine života, stilove plesa i muzike Roma u Mađarskoj, Češkoj Republici i Slovačkoj. Ovo putovanje koristi muziku i ples kako bi nas na taj način poveli kroz živote europskih Roma današnjice, zauzimajući, igrajući se i kroz humor prikazujući predrasude, klišee, nesporazume, sličnosti, tradicije, diskriminaciju, siromaštvo i nasilje.

- Pitanje koje se postavlja gledateljima i gledateljicama dok gledaju ovaj plesni spektakl jeste: "Kome koriste čije predsrasude i ko su istinski nomadi 21. stoljeća?" - navodi se u saopćenju MESS-a.

Selektori predstave su Giorgio Ursini i rediteljica Selma Spahić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

HT Eronet predstavio MapApp aplikaciju i promovirao kampanju Glavu gore!

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Pedstavljanje projekta izgradnje sportskih terena u kampusu Univerziteta Džemala Bijedića

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'