Kultura     | 02.07.2018. 14:25 |

Juventafest - Srednjoškolska pozorišna bajka kreće uz 'San ljetne noći'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Ovogodišnji Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva "Juventafest" kreće iz Narodnog pozorišta u Sarajevu. Svečano će biti otvoren predstavom "San ljetne noći", koju izvode srednjoškolci Druge gimnazije iz Maribora.

Kako se ističe u najavi tog događaja, u tu predstavu bit će uključeno čak 50 srednjoškolaca što će biti veliki izazov kako za izvođače tako i za organizatore Festivala.

Stručna selektorica predstava na 'Juventafestu' Asja Krsmanović ističe da će Festival biti nastavljen razigrano i nasmijano, duhovitom i angažiranom češkom predstavom 'Low fat life'.

- Uplovit ćemo u melanholičnu stripovsku atmosferu sa zagrebačkom predstavom "Samo san", zatalasati svoju percepciju društvene i političke zajednice uz "Talas" beogradskog 'Dadova', zamisliti se nad zamršenim svijetom tinejdžera i njihovom borbom s odrastanjem uz "Kontrolni" banjalučkog 'Jazavca' i završiti s tim da je ipak "Sve u redu" kad nas đaci iz lebanskog teatra 'Gimnazijalac' suoče sa svim usponima i padovima života nekih nama bliskih mladih ljudi u tranzicijskim društvima na Balkanu - kaže ona.

Ovogodišnje dobitnike Grand Prixa za najbolju predstavu i Specijalne nagrade odabrat će stručni žiri u sastavu Minka Muftić, Slađana Zrnić i Igor Pavlović.

- Šesti 'Juventafest' bit će održan od 13. do 17. septembra u Sarajevu, a nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u regiji - navodi oreganizator.

Internacionalni festival srednjoškolskog teatra 'Juventafest' nastao je  2013. godine s namjerom da se ponudi kvalitetan kulturni sadržaj namijenjen mladoj publici. U šest godina postojanja okupio je više od  1.000 učesnika iz 12 država, a u organizaciju je uključeno više od 50 volontera (uglavnom srednjoškolci, studenti i mladi profesionalci).

Na festivalu su dosad gostovale predstave pozorišta, neformalnih grupa i dramskih sekcija iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Slovenije, Švedske, Poljske, Rusije, Norveške, Mađarske i Rumunije, a festivalska aplikacija je otvorena za mlade ljubitelje teatra iz svih krajeva svijeta. Jedini uvjet je da su izvođači na sceni srednjoškolci.

U pet dana festivala sudionici se (kroz druženje i rad) informiraju o različitim teatarskim modelima i prisustvuju nizu radionica iz oblasti scenskog pokreta, plesa, maske, lutkarstva i muzike koje vode stručnjaci, specijalizirani za pojedine oblasti.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Jedanaesti Juventafest od 6. do 10. septembra u Sarajevu

'Naš razred' iz Splita pobjednička predstava 10. Juventafesta

Predstava 'Solo za sedam' iz Pule ispraćena ovacijama na Juventafestu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana