Bosna i Hercegovina     | 02.07.2018. 13:31 |

Predstavljen Registar imenovanih osoba u Kantonu Sarajevo

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Registar imenovanih osoba u Kantonu Sarajevu (KS) predstavljen je i objavljen danas u organizaciji Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Radi se o bazi podataka koja, trenutno, sadrži podatke o gotovo 3.000 imenovanja u više od 200 institucija KS-a, koje godišnje raspolažu s više od 1,2 milijarde KM (javnih sredstava), a ta lista, među ostalim, obuhvata nositelje funkcija u upravljačkim, nadzornim, rukovodnim ili drugim tijelima.

Registar imenovanih osoba, koji je online dostupan, uspostavljen je zaključkom Vlade KS, a na inicijativu Tima za borbu protiv korupcije Vlade KS-a i u saradnji sa Zavodom za informatiku i statistiku KS, te uz potporu Misije OSCE-a u BiH.

Realizaciju ovog projekta pozdravio je šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce G. Berton, istaknuvši značaj angažmana na sprječavanju sukoba interesa i korupcije u bh. institucijama uopće.

Potcrtao je, istovremeno, kako je transparentan uvid u potencijalne sukobe interesa javnih zvaničnika od ključne važnosti za ostvarenje djelotvorne uprave, ekonomskog razvoja i političke stabilnosti, kao i za ustroj javne administracije koja će biti u službi građana.

- Kada postanete javni zvaničnik, tada lični interes zamijenite javnim interesom. Propust da se to učini predstavlja temeljni uzrok neetičkog ponašanja u javnom sektoru - poručio je amabasador Berton, uz očekivanje da će realizacija spomenutog projekta ojačati integritet, objektivnost i nepristrasnost zvaničnika u vršenju njihovih javnih funkcija. 

Na značaj transparentnosti u radu nositelja javnih funkcija ukazala je šefica Ureda Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Danka Polovina-Mandić, naglašavajući kako se radi o ključnom faktoru u borbi protiv korupcije.

Dodala je kako je kod javnih zvaničnika prisutna pogrešna percepcija u pogledu zakona o sukobu interesa kao restriktivnom aktu, precizirajući da je, zapravo, riječ o zakonu koji treba da štiti integritet javnih funkcija.

Predsjednik Tima za borbu protiv korupcije Vlade KS i šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Vlade KS Erduan Kafedžić kazao je kako svrsishodna borba protiv korupcije podrazumijeva, prije svega, podizanje svijesti o važnosti javnog interesa i javnog dobra, te uspostavu sistema kojim će se omogućiti preventivno i proaktivno djelovanje radi sprječavanja pojavnih oblika ove sveprisutne pošasti modernog društva.

- U tom smislu mi moramo početi, posebno na prostoru Balkana, mijenjati percepciju javnog dobra od one da je 'ničije' do one da je 'naše i sviju nas'. Moramo početi sa jednakom, čak i sa većom pažnjom tretirati sredstva za rad koja su nam dostupna, recimo, kao državnim službenicima, kao što tretiramo naša lična, privatna dobra kući - kazao je Kafedžić, akcentirajući važnost promoviranja svijesti o tome da su javni interes i javno dobro iznad privatnog interesa.

U tom kontekstu, istaknuo je odgovornost u pogledu trošenja javnih sredstava i maksimalnog otvaranja institucija prema javnosti, podsjećajući da je već  uspostavljena Baza javnih nabavki, te da nakon online objave spomenutog registra, slijedi i uspostava registra poticaja, grant sredstava i sredstava za sufinansiranje i finansiranje nevladinog sektora...

- Duboko vjerujemo da će ovakav način prezentovanja informacija i komunikcije sa širom javnosti, podići kvalitetu javne uprave u KS-u, ali i učiniti procese imenovanja i obnašanja javnih funkcija transparentnijim, te time u konačnici doprinijeti jačanju povjerenja građana u institucije KS-a - zaključio je Kafedžić.

Kako je rečeno, Registar imenovanih osoba u KS, koji trenutno sadrži oko 40.000 podataka, otvoren je za dopunu dodatnim informacijama, a intencija je da to bude model, otvoren za jedinice lokalne samouprave, ali i za sve druge nivoe organiziranja do nivoa države BiH.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom