Kultura     | 04.07.2018. 12:23 |

Obilježavanje kulturnog naslijeđa i doprinosa Čeha na kulturu BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. jula (FENA) - "100 godina priča" naziv je događaja posvećenog obilježavanju 2018., evropske godine kulturnog naslijeđa i doprinosa Čeha na kulturu Bosne i Hercegovine, kojeg povodom 100 godina samostalne države Republike Češke organiziraju sutra u Sarajevu Udruženje građana češkog porijetka "Česká beseda" Sarajevo i EU info centar.

Tim povodom u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hecegovine bit će otvorena izložba posvećena filozofu, misliocu i ideologu češke reformacije Janu Husu, a hor "Trytone" iz Libereca će izvesti tradicionalne češke pjesme, saopćeno je iz EU info centra.

Također će biti upriličeno čitanje pjesme "Emina" Alekse Šantića koju će na češkom jeziku pročitati Ljuba Ristić, a na bh. jeziku Alma Ferović, praunuka "lijepe Emine".

Prisutne će prigodnim govorima pozdraviti šef Odjela za politička i ekonomska pitanja Evropske unije u BiH Jan Snaidauf, zamjenica ambasadora Ambasade Republike Češke u Sarajevu Klára Von Kriegsheim Kadlecová i predsjednica Udruženja građana češkog porijekla "Česka beseda" Sarajevo Jovanka Manzalović Šalaka.

Stalna postavka Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine će biti otvorena za goste događaja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!