Bosna i Hercegovina     | 03.07.2018. 08:29 |

U parlamentu RS-a danas o radu entitetske policije

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 3. jula (FENA) – Razmatranjem Izvještaja o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) za 2017. godinu danas će u Banjoj Luci biti nastavljena sjednica Narodne skupštine RS-a.

Poslanici su kasno sinoć okončali raspravu o izvještaju Anketnog odbora formiranog Odlukom Narodne skupštine s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića.

Sad je već izvjesno da taj izvještaj neće dobiti podršku vladajuće većine u entitetskom parlamentu, jer bi, kako su naveli, njegovim prihvatanjem parlament izašao iz okvira svojih ustavnih nadležnosti.

U zaključcima koje su predložili SNSD, DNS, SP, SDS-K, te dvojica samostalnih poslanika Vojin Mitrović i Ilija Stevanović se naglašava da očekuju od tužlaštva i ostalih organa RS-a da okvalifikuju "slučaj Davida Dragičevića".

Poslanik PDP-a i predsjednik Anektnog odbora Branislav Borenović smatra da ne stoje primjedne vladajuće većine, jer je izvještaj urađen stručno i profesionalno i, kako smatra, nije osporon nijednim ozbiljnim argumentum.

Po tvrdnjama poslanika NDP-a Dragana Čavića, banjalučko Okružno javno tužilaštvo je 29.juna donijelo naredbu o provođenju istrage protiv nepoznate osobe zbog ubistva Davida Dragičevića, ali to nije zvanično saopćeno.

U nastavku sjednici entitetskog parlamenta bit će razmatran i konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta u prošloj godini, kao i izvještaji Komisije za koncesije, ombudsmana za djecu za 2017. godinu, Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, kao i informacija o odlukama o pomilovanju u 2017. godini.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana