Bosna i Hercegovina     | 03.07.2018. 12:15 |

Podžić i Bojić na parlamentarnom obavještajno-bezbjednosnom forumu u Berlinu

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BERLIN, 3. jula (FENA) - Predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Sifet Podžić i Borislav Bojić učestvuju u radu 11. parlamentarnog obavještajno-bezbjednosnog foruma, koji se, na poziv američkog kongresmena i predsjedavajućeg Kongresne radne grupe za terorizam i nekonvencialno ratovanje Roberta Pittengera, održava u Berlinu. 

Osim delegacije Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH, na tom forumu učestvuju predstavnici parlamentarnih odbora iz više od četrdeset zemalja, kao i eksperti, te predstavnici bezbjednosnih i obavještajnih agencija koji su neposredno angažovani u suprotstavljanju aktuelnim globalnim bezbjednosnim izazovima.

Učesnike foruma, na kome se, osim o pitanjima bezbjednosti, razgovara i o saradnji i koordinaciji u borbi protiv terorizma, kao i o borbi protiv korupcije i pranja novca, pozdravili su kongresmen Pittenger, član Bundestaga i koordinator za transatlansku saradnju Vlade SR Njemačke Peter Beyer, te zamjenik generalnog sekretara Konrad Adenauer fondacije Gerhard Wahlers.

U obraćanjima ovih zvaničnika naglašeno je da je saradnja evropskih zemalja i SAD u borbi protiv terorizma i pranja novca od izuzetnog značaja i da se pokazala dobrom i efikasnom u brojnim segmentima.

Apostrofirana je uloga parlamenata i parlamentarnih tijela jer, kako je rečeno, zakoni i strategije koji prate ovu oblast trebaju biti u skladu sa vremenom i ne smiju biti  prepreka radu i efikasnosti bezbjednosnih i policijskih agencija. Učesnici su pozvali bezbjednosne i policijske agencije na saradnju i koordinisano djelovanje, posebno u oblastima praćenja tokova novca.

Tokom foruma rečeno je i to da borba protiv korupcije i organizovanog kriminala treba da bude na listama prioriteta u radu parlamenata. S tim u vezi, naglašeno je da bezbjednosnim i obavještajnim agencijama treba omogućiti da rade svoj posao, ali i obavezati ih da informišu zakonodavnu vlast o rezultatima i problemima u svom radu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izložba 'Gastarbeiter' o novim iskustvima migracije i savremenim odnosima moći

Turistička zajednica HNŽ-a na najvećem turističkom sajmu ITB u Berlinu

Na sajmu turizma u Berlinu predstavljene turističke atrakcije Mostara

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana