Kultura     | 03.07.2018. 11:18 |

Predstavljen prvi dio knjige 'Misionar' fra Stojana Zrne

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 3. srpnja (FENA) - U povodu obilježavanja 50. obljetnice misionarskoga djelovanja franjevaca u DR Kongu, u dvorani Franjevačkog muzeja u ponedjeljak je predstavljen prvi dio knjige "Misionar" duvanjskoga svećenika i dugogodišnjega misionara fra Stojana Zrne iz Tomislavgrada, koji je prije pet godina preminuo.

U knjizi su sabrani fra Stojanovi dnevnički zapisi tijekom njegovog 24-godišnjeg misionarskog djelovanja koji su godinama objavljivani u časopisima "Radosna vijesti" i "Naša ognjišta".

O knjizi, koja ja objavljena u nakladi "Naših ognjišta" i sunakladi Nacionale uprave Papinskih misijskih djela u Bosni Hercegovini, govorili su fra Filip Sučić, don Tomislav Knežević, don Ivan Štironja i fra Gabrijel Mioč.

Fra Filip Sučić, također dugogodišnji misionar, pročitao je na početku svoje pismo koje je iz Afrike uputio duvanjskim franjevcima u povodu fra Stojanove smrti, uoči Božića 2013. godine.

Podsjetio je na fra Stojanova djela i sve ono što je učinio za kršćane na tom dijelu afričkog kontinenta, na sagrađene crkve, škole, mostove, ceste.

Dugogodišnji ravnatelj nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u BiH don Tomo Knežević istaknuo je kako Crkva može biti ponosna na fra Stojan i na sve ono što je za života uradio.

- Njegove ljudske i svećeničke kvalitete, propovijedanje i svjedočko življenje, došle su do punog izričaja na mjestima njegovog svećeničkog života i rada, a posebno u biskupiji Kamina u Demokratskoj republici Kongo. Fra Stojan je pokazao kako u za sve poslove i obveze, treba imati osjećaj i odgovornost i za pisanu riječ kako bi naraštaji koji dolaze mogli učiti o povijesti jednog naroda - dodao je don Tomo.

U svojim dnevničkim zapisima fra Stojan čitatelja jednostavnim i laganim jezikom uvodi u svijeta koji ne poznaje, te opisuje nepregledne prostore polja, dolina, brda, savana, običaja, ali i duša ljudi kojima se potpuno posvetio, kazao je don Ivan Štironja.

- Jednostavno se može reći, bio je sa naših krajeva, naš ali ništa manje i njihov. Netko lijepo reče, misionar ima tri domovine – rodnu , radnu i nebesku - istaknuo je don Ivan.

Uime nakladnika nazočnima se obratio fra Gabrijel Mioč, koji je zahvalio svim onima koji su pomogli u pripremi knjige.

- Bila bi velika šteta ne sabrati sve njegove (fra Stojanove) napisane putopise iz Afrike u knjigu, da ih čitatelji ne moraju tražiti po novinama. Zato smo se u "Našim ognjištima" odlučili uraditi taj zahtjevan posao i čitateljstvu darovati ovaj prekrasan književni uradak - istaknuo je.

Fra Gabrijel se prisjetio svog posjeta Africi 90-ih godina prošlog stoljeća i dočeka koji mu je priredio fra Stojan s mještanima.

- Mojim dolaskom masa crnaca na hrvatskom jeziku skandiraju 'Heja, heja, Cibosi', 'Stojane, majstore', 'Gabro, majstore' i druge pokliče. Tipičan fra Stojan, neposredan, zabavan i blizak ljudima - istaknuo je fra Gabrijel.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Predstavljen peti broj „Cleune“

Predstavljena knjiga "Pripovijest o dvoje zaljubljenih"

U srijedu zajedničko zasjedanje biskupskih konferencija Hrvatske i BiH

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije