Bosna i Hercegovina     | 03.07.2018. 13:37 |

CPU: Entitetske vlade posljednjim mjerama ugrožavaju aranžman s MMF-om

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. jula (FENA) – Centar za politike i upravljanje (CPU) smatra da su entitetske vlade u Bosni i Hercegovini usvajanjem populističkih zakona nekoliko mjeseci prije izbora ugrozile isplatu naredne tranše kredita od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ali i cjelokupni proces reformi koje bi trebale voditi ekonomskom rastu.

Iz CPU-a podsjećaju da  je Izvršni odbor MMF-a odgodio drugi pregled implementacije mjera u okviru Proširenog aranžmana sa BiH, na kojem je trebala biti odobrena isplata treće tranše kredita. Kao razlog Izvršni odbor MMF-a je naveo razmatranje seta zakona koje je utvrdila Vlada Republike Srpske, a kojima se povećavaju plate zaposlenim u nekim državnim službama, te Prijedlog Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica Federacije BiH, kako bi se utvrdilo da li su oni u skladu sa osnovnim principima Aranžmana, odnosno reformskog procesa uopće.

- I set zakona u RS-u, kao i Prijedlog zakona o pravima boraca, povećavaju rashode na plate, odnosno socijalna davanja - ističe se u saopćenju.

Iz ove organizacije kažu da su i ranije upozoravali da se smanjenjem očekivanja od institucija u BiH stvara opasnost od dodatnog usporavanja procesa, pogotovo u 2018. kao izbornoj godini.

- CPU poziva entitetske vlade da se suzdrže od mjera koje ugrožavaju reformski proces. Sredstva koja se koriste za navedeno mogla bi se preusmjeriti na investicionu potrošnju čiji je nivo trenutno nedovoljan da bi doveo do rasta BDP-a - navodi se u saopćenju za javnost.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

MMF odobrio treću reviziju ukrajinskog kreditnog programa od 15,6 milijardi dolara

Iancu: Deficiti u budžetima prisutni u oba entiteta, ubrzati reforme (VIDEO)

Krišto-Iancu: Važnost suradnje institucija BiH i MMF-a u provođenju reformi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo